La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batalla a la dreta francesa per escollir l’aspirant al palau de l’Elisi

La presidenta de la regió parisenca, Valérie Pécresse, anuncia que és candidata

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

No falten ambicions –potser massa– entre els líders de la dreta francesa. La presidenta de la regió parisenca (Illa de França), Valérie Pécresse, ha llançat oficialmen­t la candidatur­a a l’Elisi per a les eleccions d’abril del 2022. Competeix, de moment, amb el president de la regió del nord Alts de França, Xavier Bertrand. És molt probable que en les properes setmanes creixi la llista d’aspirants conservado­rs.

Pécresse, de 54 anys, va ser reelegida al capdavant de la seva regió fa menys d’un mes, en teoria per a un mandat de sis anys. El mateix va passar amb Bertrand, encara que en el seu cas ja va avisar els seus votants que, si era revalidat al càrrec, intentaria lluitar per la presidènci­a de la República. Pécresse va ser ambigua.

Naturalmen­t les regions franceses, amb competènci­es molt limitades, no satisfan la fam de polítics molt àvids de poder. Aquests sí que les utilitzen com a trampolí. Les regions, a més, estan dissenyade­s de tal manera que, en molts casos, agrupen territoris heterogeni­s i sense una personalit­at històrica coherent. El que realment atreu és l’Elisi, el veritable poder. Segons la Constituci­ó del 1958, que va dissenyar el general De Gaulle i continua vigent, el preLa sident francès gaudeix d’unes atribucion­s gairebé insòlites en una democràcia, molt més àmplies que als Estats Units, on l’inquilí de la Casa Blanca està molt lligat de mans pel Congrés.

Pécresse té una dilatada experiènci­a política com a diputada i ministra en dues carteres diferents (Educació Superior i Pressupost) durant la presidènci­a de Nicolas Sarkozy. Ser al capdavant de l’Illa de França ha enriquit el seu currículum. La regió, principal motor econòmic del país, té més de 12 milions d’habitants. És un microcosmo­s de tot França, amb les seves potenciali­tats i els seus problemes. Inclou àrees rurals amb agricultur­a, zones industrial­s, de serveis i d’alta tecnologia, així com àrees urbanes amb alta densitat d’immigració i tensions socials, i el gran monstre de la capital.

L’anunci de Pécresse va ser molt estudiat i planificat. Va concedir primer una entrevista al diari Le Figaro ,elgranmitj­à conservado­r, que la va publicar en la seva edició digital, i hores després va respondre, durant tres minuts, a preguntes del presentado­r del telenotíci­es vespertí de TF1, el més vist.

“Soc candidata a la presidènci­a de la República per restaurar l’orgull francès –va dir Pécresse. Ja no aguanto més que es parli i no s’actuï. Hem de trencar amb deu anys de males decisions i, al capdavall, l’afebliment del país”.

flamant candidata va posar molt d’èmfasi en la seguretat ciutadana i el control de la immigració. Va prometre donar més mitjans a la justícia per defensar les víctimes i accelerar els judicis. Pel que fa a la immigració, el seu llenguatge va ser dur. Va considerar que durant la presidènci­a de Macron s’ha estat massa tou amb l’acollida i amb la interpreta­ció del dret d’asil. Aquesta retòrica prova de contrarest­ar els missatges de la ultradreta de Marine Le Pen, amb la qual els conservado­rs tradiciona­ls competeixe­n.

Encara no es veu clar com s’organitzar­an les primàries entre els conservado­rs i qui hi participar­à. Bertrand es nega a acceptar aquesta tria. Pécresse vol que siguin els votants els qui decideixin, en unes primàries.

Macron seria el gran beneficiat, de cara a la reelecció, de la pugna entre els seus rivals del centredret­a

Tant Bertrand com Pécresse es van donar de baixa d’Els Republican­s (LR), el principal partit polític conservado­r, hereu del principal corrent gaullista, però això no sembla que sigui un inconvenie­nt. Les primàries no entusiasme­n la direcció d’LR perquè poden dividir i crispar. Si es fan, hauran de ser conjuntes, per a tot l’àmbit del centredret­a.

El mateix Emmanuel Macron apel·la, sense dir-ho, al votant de centredret­a. Els seus dos primers ministres –Édouard Philippe i Jean Castex– provenien d’LR. Si es prolonga molt la batalla entre Bertrand, Pécresse i altres candidats potencials com Michel Barnier, el negociador europeu del Brexit, això beneficiar­à Macron. Si hi hagués finalment més d’un candidat conservado­r a la primera volta de les presidenci­als, seria gairebé impossible que arribés al segon torn. Llavors l’escenari més probable seria una repetició del duel del 2017 entre Macron i Le Pen. El president tindria avantatge. Però als francesos, segons els sondejos, no els agrada gens veure’s atrapats en el mateix dilema. El resultat podria ser una desmobilit­zació massiva, amb una enorme abstenció, i un desenllaç distorsion­at i nociu per al sistema democràtic.c

 ?? JOEL SAGET / AFP ?? L’exministra Valérie Pécresse, presidenta de la regió parisenca (Illa de França), de 54 anys
JOEL SAGET / AFP L’exministra Valérie Pécresse, presidenta de la regió parisenca (Illa de França), de 54 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain