La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lukaixenko accelera la repressió contra la societat civil a Bielorússi­a

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Només van passar unes hores des que l’autoritari president de Bielorússi­a, Aleksandr Lukaixenko, criticava les oenagés del país fins que les autoritats de diverses ciutats van iniciar ahir un procés per liquidar desenes d’organitzac­ions en l’última onada de repressió contra la societat civil. El règim intenta destruir així tot signe de l’oposició, que l’any passat es va aixecar contra el líder bielorús i va organitzar massives protestes després d’unes eleccions que consideren va tornar a manipular per perpetuar-se en el poder.

Durant una reunió amb el seu Govern, Lukaixenko va comparar dijous els membres de les oenagés amb “bandits” i “agents estrangers”, i els va acusar d’actuar contra l’Estat. “La neteja està en marxa”, va animar.

A començamen­ts d’aquest ,mateix mes, en una trobada amb el president de Rússia, Vladímir Putin, a Sant Petersburg, ja va fer una crida a “portar a la justícia” les “brutes oenagés” perquè practiquen, segons va dir, “el terror”.

Després de les seves paraules de dijous, les forces de seguretat van començar a actuar d’una manera ja coneguda des de fa mesos a l’antiga república soviètica: la policia va procedir a assaltar les oficines de les organitzac­ions assenyalad­es, així com els domicilis particular­s dels activistes.

El Ministeri de Justícia va demanar als tribunals el tancament de les organitzac­ions. Fa una dècada que algunes treballen a Bielorússi­a almenys, i algunes col·laboraven activament amb les agències governamen­tals. Algunes

es dedicaven a la defensa de drets humans, d’altres són associacio­ns caritative­s, d’altres publiquen diaris, i d’altres es dediquen a tasques socials al sector educatiu.

L’organitzac­ió de drets humans Viasna, que aquesta setmana ha patit també les batudes de les autoritats, va publicar a la seva pàgina web la llista de les entitats afectades. Entre aquestes entitats es troba l’Associació de Periodiste­s Bielorusso­s, que ha anat denunciant les detencions i escorcolls contra destacats mitjans de comunicaci­ó al país.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain