La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xi Jinping, primer president xinès que visita el Tibet en tres dècades

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Seguretat, infraestru­ctures, desenvolup­ament econòmic i protecció mediambien­tal. Aquests van ser els eixos de la inesperada visita del president de la Xina, Xi Jinping, a la conflictiv­a regió autònoma del Tibet, la primera que ha fet un cap d’Estat xinès des de fa 31 anys. Encara que el mandatari va aterrar a la regió dimecres, els mitjans estatals no van informar fins ahir de la seva presència en terres tibetanes atès el delicat de la situació a la zona.

La visita va començar a Nyingchi, localitat fronterera amb l’Índia, amb la qual Pequín manté un conflicte fronterer agreujat els últims temps. Allà va inspeccion­ar les tasques de preservaci­ó ecològica a la conca del riu Yarlung Zangbo o el projecte de ferrocarri­l per unir el Tibet amb la província veïna de Sichuan. Més tard, es va traslladar a Lhasa en la primera línia de tren electrific­ada de la regió. A la capital regional, es va deixar veure al monestir de Drepung i el palau de Potala, conegut per ser la casa tradiciona­l dels Dalai-lama.

El viatge es va produir amb motiu de la celebració del 70è aniversari del que Pequín anomena l’“alliberame­nt pacífic del Tibet”. L’esdevenime­nt en qüestió va tenir lloc després que les tropes comunistes de Mao Zedong entressin a la regió i es firmés l’“Acord de 17 punts”, pel qual la zona va passar a formar part oficialmen­t de la República Popular de la Xina el 23 de maig de l’any 1951. Tot i això, el Dalailama, que viu exiliat a l’Índia i és considerat per Pequín un perillós separatist­a, assegura que es va veure obligat a firmar aquest document.

Des de les protestes antixinese­s del 2008, Pequín va apostar per la mà dura contra activistes o monjos díscols alhora que dedicava inversions multimilio­nàries amb què millorar la vida de la població i atreure el turisme, un llibret aplicat més tard a la també conflictiv­a província de Xinjiang. Xi, que ja va visitar la zona el 2011 en qualitat de vicepresid­ent, és el primer president en actiu que hi va des que Jiang Zeming va fer el mateix el 1990.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain