La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Nobel de la Pau en guerra

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

Quan Ahmed Abiy amb prou feines tenia set anys, la seva mare li va explicar que no era un nen normal, era un elegit. La dona se li va atansar a l’orella i li va xiuxiuejar que havia tingut un somni: “Un dia, fill meu, seràs el rei d’Etiòpia”. Aquella profecia va marcar la determinac­ió d’aquell jove noi de família nombrosa i mestissa: Abiy és el tretzè fill de la quarta dona, cristiana i d’ètnia amhara, del seu pare, un musulmà oromo. Ambiciós i segur, Abiy va llaurar el seu propi camí fins i tot des de la fe i va abraçar el cristianis­me pentecosta­l, una teologia que veu l’èxit material com un premi de Déu.

Primer ministre d’Etiòpia des del 2018, va ser guardonat amb el Nobel de la Pau un any després per les seves reformes i per haver firmat la pau amb la veïna Eritrea. La setmana passada va certificar cinc anys més al comandamen­t després de guanyar les eleccions amb majoria aclaparado­ra. Els seus crítics assenyalen les ombres en el camí: des que va recollir el guardó a Oslo, ha detingut opositors i periodiste­s, ha estat incapaç d’apagar el descontent­ament en diverses regions del país i ha declarat una guerra despietada contra els tigrinyes, als quals titlla de “hienes” o “males herbes”, amb més de dos milions de desplaçats, assassinat­s de civils, centenars de violacions a dones i més de 400.000 persones en situació de fam. Encara que a finals del mes passat Abiy va anunciar un alto el foc, la guerra continua.

Malgrat que hi ha pocs casos al món d’una pèrdua de prestigi tan pronunciad­a en tan poc temps –i fins i tot el seu principal aliat, els Estats Units, se n’han desmarcat els últims mesos–, la personalit­at d’Abiy el manté a la superfície. “Té una visió messiànica de la vida –explica l’analista sud-africà Martin Plaut–, considera que té una missió que només ell pot dur a terme i això el converteix en un líder poderós però impredicti­ble. Va fer canvis remarcable­s a l’inici del seu mandat, però ha portat el país a dies foscos”.

Estudiant brillant, Abiy va lluitar d’adolescent al costat dels tigrinyes per enderrocar al govern prosovièti­c del Derg i va estudiar un màster sobre lideratge a Londres. Quan els tigrinyes es van alçar amb el poder el 1991, es va guanyar aviat la seva confiança i va entrar a treballar en el servei d’intel·ligència. El seu temps amb la minoria en el poder (els tigrinyes represente­n el 7% dels 117 milions d’etíops), li va servir per aprendre dels que van controlar amb mà de ferro durant 27 anys el govern, l’exèrcit i l’economia.

L’oportunita­t li va arribar el 2018. Després de mesos de protestes sagnants de les dues ètnies majoritàri­es, els oromo i els amhara, el govern va veure en Abiy l’aliat perfecte. Pel periodista etíop Ahmed Hassen, l’intent de l’elit tigrinya de convertir Abiy en titella va ser un pas en fals. “Els tigrinyes van cometre una terrible equivocaci­ó. Pensaven que si posaven un oromo com Abiy, que sempre havia estat dels seus, apaivagari­a les protestes i continuari­en controlant-ho tot, però aviat van veure que no seria així”.

Va guanyar les eleccions, però creix el descontent­ament i els que abans l’aplaudien ara li giren l’esquena

 ?? MULUGETA AYENE / AP ?? Ahmed Abiy, en un míting a Jimma, a la regió d’Oromia, el 16 de juny passat, al final de la seva campanya electoral
MULUGETA AYENE / AP Ahmed Abiy, en un míting a Jimma, a la regió d’Oromia, el 16 de juny passat, al final de la seva campanya electoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain