La Vanguardia (Català-1ª edició)

AHMED ABIY

El primer ministre etíop, guardonat el 2019 per haver firmat la pau amb Eritrea, ha declarat una guerra despietada als tigrinyes

-

Els seus primers mesos al poder, Abiy va sorprendre el món. Va alliberar milers de presos polítics, va aixecar les restriccio­ns als mitjans independen­ts, va permetre el retorn d’opositors a l’exili i va nomenar una dona presidenta, a més d’un govern amb paritat de gènere, un fet inaudit al país; va destituir governants i militars investigat­s per corrupció i va firmar la pau amb Eritrea.

Aquest últim gest es va llegir entre els tigrinyes, enemics enverinats dels eritreus, com una traïció. La tensió va acabar en fallida: a finals del 2020, Abiy va declarar la guerra als líders del Front d’Alliberame­ntdePobleT­igrinya, que s’havien replegat al nord.

Malgrat que les crítiques creixen dins i fora d’Etiòpia, la figura d’Abiy desperta també simpaties. L’analista polític i consultor Denberu Mekonnen rebutja que sigui un dictador i el defineix com un polític “carismàtic i de tarannà conciliado­r”, a més d’“un home de mentalitat oberta, que ha modernitza­t el país la manera de fer política i amb una gran visió per impulsar l’economia del país”.

El cert és que les veus que defensen Abiy són cada vegada menys nombroses i tant la comunitat internacio­nal com les organitzac­ions humanitàri­es que abans l’aplaudien ara li han girat l’esquena.

En rebre el Nobel, Abiy va pronunciar un discurs emocionat sobre reconcilia­ció i el canvi que la violència causa en els éssers humans. Probableme­nt no pensava que les seves paraules es tornarien en contra seu. “La guerra –va dir– crea homes amargats, despietats i salvatges”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain