La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dimissió de tres membres de l’ICF enterbolei­x la via dels avals del Govern

Els vocals van cessar dos dies abans de la votació de l’ens sobre la fiança de 5,4 M€

- ÀLEX TORT Barcelona

El Govern està convençut que no hi ha cap esquerda en el mecanisme d’avals i contraaval­s que Economia, dirigida per Jaume Giró, va idear per fer front a la fiança de 5,4 milions d’euros imposada pel Tribunal de Comptes a 34 excàrrecs de la Generalita­t per l’acció exterior des del 2011 fins al 2017. Però el camí està sent complicat i aquests dies, juntament amb la impossibil­itat fins ara de trobar un banc que assumeixi l’aval directamen­t, s’hi ha afegit el fet que tres membres de la direcció de l’Institut Català de Finances (ICF) van dimitir dilluns. No és poca cosa si es té en compte que aquesta entitat pública va ser designada per decret per la Generalita­t com a alternativ­a per cobrir econòmicam­ent els afectats.

Els tres dimissiona­ris són, segons ha pogut saber La Vanguardia, Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virginia Verger, tots ells independen­ts. Van cessar del càrrec abans que dimecres la junta de govern de l’ICF sotmetés a votació el seu paper en els avals. Ho han fet en aquest context, mostra de la incertesa que provoca la seva nova responsabi­litat, si bé tenien el mandat esgotat des de l’1 de juliol i continuave­n sent-ne membres. L’organisme havia de renovar els càrrecs en els propers dies. La gran majoria de la junta va ser nomenada en l’etapa de Pere Aragonès a Vicepresid­ència; una altra part, anteriorme­nt amb Oriol Junqueras al capdavant de la mateixa conselleri­a.

Tot i això, des del Govern asseguren que no els preocupen les sortides per al futur de l’operació dels avals. “Hi ha una via molt encarrilad­a per assolir l’èxit en què pot haver-hi algun entrebanc”, afirmen. Aquest camí té ara unes fites. La primera, dilluns. A la mitjanit acaba la pròrroga perquè els representa­nts dels implicats aportin els avals. Serà després quan el Tribunal de Comptes dirimirà si els accepta, ja que els diners procedeixe­n d’un fons dotat amb 10 milions d’euros de les arques públiques. A més, aquest òrgan fiscalitza­dor ha d’avaluar si pot acceptar l’import d’una administra­ció, la Generalita­t, que considera com a perjudicad­a. Per aquesta decisió no hi ha terminis.

Una altra fita serà l’informe que ha de presentar el Consell de Garanties Estatutàri­es abans del 29 de juliol. Si no veu irregulari­tats en el decret de creació del fons, el Govern veuria aplanada la via per a la seva convalidac­ió al ple del Parlament. A més, la Moncloa i el PSC es van comprometr­e a no recórrer contra el decret en cas d’opinió favorable del Consell de Garanties, malgrat que les seves resolucion­s no són vinculants.

Sigui com sigui, la direcció de l’ICF ara mateix té vuit membres, quatre d’ells d’adscripció política i vinculats amb ERC i JxCat, i quatre d’independen­ts, un d’ells, el conseller delegat, Víctor Guardiola. Entre els primers, nomenats

Les renúncies són una mostra de la incertesa a l’ICF per fer-se càrrec del pagament al Tribunal de Comptes

A l’Executiu català admeten “l’entrebanc”, però estan convençuts de la validesa del decret de creació del fons

la passada legislatur­a, hi ha Albert Castellano­s (ERC), president de l’ens, ara secretari a la Conselleri­a d’Empresa; Lluís Juncà (ERC), director general d’Innovació; Matilde Villarroya (JxCat), secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, a Economia, i la secretària general de Salut, Meritxell Masó (JxCat).

En una votació ajustada dimecres a la tarda la direcció de l’ICF va assumir l’encàrrec que li havia assignat la Generalita­t per decret llei. Hi va haver tres vots a favor de fer-se càrrec dels avals i tres més en contra. La resta de membres presents van optar per l’abstenció, entre ells Guardiola. Els partidaris a tirar endavant van ser els d’adscripció política –llevat de Juncà, que no va ser a la votació per complir amb els estatuts–. En contra, tres d’independen­ts. El vot de qualitat de Castellano­s com a president va decantar la votació.c

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? El conseller d’Economia, Jaume Giró, al ple del Parlament de dimecres
DAVID ZORRAKINO / EP El conseller d’Economia, Jaume Giró, al ple del Parlament de dimecres
 ??  ??
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain