La Vanguardia (Català-1ª edició)

Agraïments de cap a cap

Turull conclou la travessa en què ha creuat Catalunya per retornar el suport rebut a la presó

- IÑAKI PARDO TORREGROSA Montblanc / Prades

El pla és que no hi ha pla. Es fixa l’hora de sortida però no la d’arribada, i pel camí hi pot haver canvis si hi ha guies locals. Així són les etapes de la travessa que acaba avui Jordi Turull a Arnes, a la Terra Alta. Fa dues setmanes va començar a Portbou i ha travessat Catalunya a peu, per bé que les etapes no estaven totes enllaçades.

Cada matí es repeteix el ritual, un petit parlament de l’exconselle­r de la Presidènci­a als que l’acompanyar­an, que solen ser veïns de la zona. Només uns quants han caminat amb ell els 320 quilòmetre­s. “Hi vaig començar a pensar a Estremera; buscava la manera d’agrair els suports rebuts, i caminant pel pati de Lledoners se’m va ocórrer la idea concreta”, explica Turull mentre creua les muntanyes de Prades, de les quals aprecia el canvi de paisatge al llarg del recorregut, després de la monotonia de la presó. Ha comptat amb el suport de centres excursioni­stes per dissenyar el trajecte, i admet que temia que fos massa dur caminar 15 dies seguits.

Quan va saber que l’indult podia arribar aviat va començar a preparar-se a la presó. Allà caminava sobre asfalt i se li carregaven molt les cames. Per això es va espantar. Però encara que sigui cansat i la calor no hi ajudi, s’ha trobat força bé.

Pel camí, on rep l’avituallam­ent de voluntaris de les agrupacion­s locals de l’Assemblea, Òmnium o el Consell per la República, atén els que se li acosten –“Jordi, no senyor Turull”, diu quan l’interpel·len–, cosa que deixa poc marge per al descans. El perfil de tots ells és semblant: la immensa majoria superen els 50 anys i hi ha molts jubilats. Aquest detall no

Dirigents de Junts veuen en l’exconselle­r un lideratge indiscutib­le en aquesta nova etapa

passa desaperceb­ut per a un d’ells. Ve de la Plana de Vic i parla amb preocupaci­ó de la poca implicació dels joves. “El meu fill de 38 anys no entén que hagi vingut”, assenyala, una reflexió que comparteix després un altre caminant. “Si els joves no s’involucren, tots els esforços se n’aniran en orris”, afegeix.

També hi ha quadres locals de Junts per Catalunya i diferents dirigents, entre ells els consellers i els altres presos, que han fet algun tram o alguns amb Turull, cosa que mostra la posició de força del vicepresid­ent de JxCat en el si de la formació. Quan arribava a la destinació, alguns dies tenia actes polítics en diferents ciutats, tot i que el repunt de la covid va alterar els seus plans i va impedir sopars populars com el que li havien preparat a Montblanc.

Des que va començar a l’Alt Empordà no ha passat pel seu domicili de Parets del Vallès. De vegades l’acompanya la família, i cada dia ha dormit a casa de gent que l’acollia; uns dies amb companys, i d’altres, en canvi, amb gent menys polititzad­a. Això li ha permès de copsar com veuen les coses persones diferents de les que l’envolten i palpar com viuen la realitat, detalla Turull.

La travessa es va concebre amb caràcter apartidist­a, i pel camí l’han rebut alcaldes com el d’Igualada, Marc Castells (PDECat), o el de Cervera, Joan Santacana (ERC), que va desallotja­r Junts amb una moció de censura.

Tot i això, la ruta també li ha permès de veure’s amb militants i quadres de JxCat, i hi ha dirigents que destaquen el seu paper de lideratge indiscutib­le –com va expressar ahir mateix Laura Borràs–. A ningú no se li escapa que al Govern hi ha diverses figures recomanade­s per ell i que ha guanyat pes intern. Però ara com ara Turull no pensa en això i té al cap descansar i reincorpor­ar-se a la feina al setembre com a advocat. A partir de llavors es posarà a disposició del partit i de totes les associacio­ns i grups que els van fer costatquan­estavenemp­resonats.

Fonts de Junts destaquen que Turull podria representa­r els quadres més institucio­nals de la formació, i Jordi Sànchez, secretari general, els independen­ts, que en la militància són majoria però no a l’organigram­a. A més, recalquen que la sortida dels presos muscula i reforça JxCat de cara al futur, amb les eleccions municipals a l’horitzó.c

 ?? XAVI JURIO ?? Jordi Turull a la plaça major de Prades dijous després d’acabar una etapa de 24 quilòmetre­s
XAVI JURIO Jordi Turull a la plaça major de Prades dijous després d’acabar una etapa de 24 quilòmetre­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain