La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE mira de recuperar banderes de l’esquerra per remuntar el vol

La ponència del 40è congrés impulsa l’agenda laica, feminista, verda i juvenil

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Pedro Sánchez encoratja una operació per “rearmar” el Govern central i el PSOE amb l’objectiu de remuntar el vol davant el difícil cicle electoral del 2023. I aquest propòsit passa per recuperar algunes de les banderes de l’esquerra, perdudes en el camp de batalla electoral o desdibuixa­des per l’acció governamen­tal.

Cal tenir en compte que, malgrat que el PSC va guanyar les últimes eleccions a Catalunya, el PSOE es va enfonsar i fins i tot va ser avançat per la seva esquerra a les cites amb les urnes a la Comunitat de Madrid, al País Basc o a Galícia. Perdre el lideratge de l’esquerra en tots aquests territoris i flaquejar en altres tants és un símptoma molt preocupant, un corrent de fons que Sánchez mirarà de neutralitz­ar, per començar, amb la renovació generacion­al de la direcció del PSOE en el 40è congrés federal convocat a València per al pròxim mes d’octubre. I tornant a hissar algunes de les banderes de l’esquerra que li van ser arrabassad­es.

La vice-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, presentarà avui mateix en un acte a Madrid feminista i ecologista, juntament amb altres mesures i iniciative­s que pretenen recuperar el pols del carrer i també el vot jove.

Entre les mesures que va revelar Ferraz ja hi figuren qüestions, tot i això, recurrents, com per exemple la denúncia dels acords amb la Santa Seu. “És el moment”, assegura la ponència socialista. Però aquesta iniciativa ja la va començar a esgrimir Alfredo Pérez Rubalcaba el febrer del 2012, fa gairebé deu anys, i Sánchez també la va portar al seu programa per a les eleccions del novembre del 2019. Des d’Unides Podem, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va

El text socialista no aporta novetats pel que fa a la qüestió catalana, en espera de la taula de diàleg del setembre

confiar que aquesta vegada la proposta socialista “no es quedi en paper mullat”.

La ponència, d’altra banda, no inclou cap novetat sobre la qüestió catalana o la política territoria­l, segons fonts socialiste­s. La Moncloa vol preparar durant aquest estiu una proposta per presentar a la taula de diàleg entre governs sobre el conflicte polític a Catalunya, que està previst que es reactivi ja al setembre. Però la ponència del PSOE no avançarà res. S’evitarà així, en tot cas, reobrir el debat intern a les files socialiste­s, ja que ara les federacion­s i la militància podran presentar esmenes al text fins al congrés.c

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Adriana Lastra, asseguda al centre, és la responsabl­e de presentar avui la ponència del PSOE
EUROPA PRESS / EP Adriana Lastra, asseguda al centre, és la responsabl­e de presentar avui la ponència del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain