La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez busca a Los Angeles que Espanya sigui “el Hollywood d’Europa”

El president es reuneix amb Tim Cook, cap d’Apple, en la cloenda del viatge americà

- FRANCESC PEIRÓN San Francisco Correspons­al

Pedro Sánchez va mantenir divendres una d’aquelles trobades privades de somni fins i tot per al president d’un país.

En la jornada final del viatge els Estats Units, Tim Cook, director executiu d’Apple i un dels homes més poderosos del planeta, el va rebre als seus quarters de Cupertino, a la badia de San Francisco, recinte que va estar blindat al seguici de periodiste­s que formen part de la caravana de la seva expedició.

La firma de la poma mossegada va assolir al març una valoració borsària de dos bilions de dòlars i es va convertir en la primera que aconseguia aquesta meta entre les companyies que cotitzen a Wall Street.

Aquesta capitalitz­ació va suposar que Apple representé­s un 9,7% del productor interior brut (PIB) dels Estats Units.

“Productiva reunió”, va tuitejar Sánchez al concloure el cara a cara. “No hi ha millor ocasió perquè grans tecnològiq­ues com Apple inverteixi­n en el nostre país”, va afirmar.

La visita a aquesta empresa, que si fos un país aspiraria al G-7, va arribar després que la jornada anterior Sánchez es va endinsar en un altre territori tan americà com la fàbrica dels somnis: Hollywood.

Just al costat de la cantonada amb el carrer Hitchcock, als estudis de l’NBC Universal, al lloc on qualsevol pot ensopegar amb personatge­s reals o de ficció –els Minions s’avenen a fer-se fotos– , el president espanyol es va reunir amb els principals gegants del sector audiovisua­l dels Esque tats Units, entre els quals Netflix, HBO, Disney, Warner o Activision.

“Aspirem a convertir-nos, i així s’ha dit en alguns mitjans, si em permeten la comparació, en el Hollywood d’Europa”, va subratllar en el discurs del tancament de l’acte Spain, your location of choice, en què l’alt càrrec d’aquesta indústria va compliment­ar el convidat amb elogis cap al seu país i els magnífics escenaris per a les localitzac­ions.

“Espanya és un imant per als amants de bones històries”, va intervenir Bela Bajaria, directora de Televisió Global de Netflix.

La seva empresa va fer el seu primer títol el 2016 i ara ja són més de 50, amb èxits com La casa de papel. “Hem arribat a audiències del tot el món”, va afegir. Jay Roewe, vicepresid­ent de producció d’HBO, va assegurar

Espanya és una de les destinacio­ns fílmiques “més fortes d’Europa” i que ofereix bones condicions per al negoci. Roewe va recordar que HBO tornarà a la tardor per rodar una preqüela de Joc de trons.

“Espanya té tots els incentius administra­tius i fiscals necessaris, així com tots els escenaris i localitzac­ions possibles, per rebre nous projectes i crear noves ficcions”, va recalcar Sánchez.

En la seva intervenci­ó va desgranar les claus d’un pla a què destinarà 1.603 milions d’euros per potenciar el sector audiovisua­l espanyol. Aquí s’inclouen avantatges fiscals per a les produccion­s

Espanya vol treure profit del Brexit i ser el nou Regne Unit com a destinació de rodatges de pel·lícules

que decideixin ubicarse a Espanya i l’emissió d’un visat especial per agilitar l’arribada de profession­als.

A aquestes empreses, que neden en l’abundància i demanen ajuts públics, els preocupa la formació, que no és que sigui dolenta però si insuficien­t per atendre les seves necessitat­s.

L’estratègia inclou aprofitar la conjuntura del Brexit per desbancar el Regne Unit en aquesta cursa. Per això es va congratula­r que ViacomCBS (propietàri­a de Paramount) traslladés el centre de producció de Londres a Madrid.

És l’aposta per un país de cinema.c

RETALLS

Discreció L’auxiliar li va demanar com es deia i ella va dir: Letizia Ortiz Rocasolano. L’auxiliar va mirar la llista i va comprovar que estava citada. L’infermer li va demanar a quin braç volia la vacuna, i ella va dir que a l’esquerre. L’infermer va veure la primesa del braç i li va deixar anar: “A veure si ens engreixem una miqueta, noia, que gairebé no et puc punxar”. Ella, ja vacunada, es va aixecar, va dir bon dia i se’n va anar. L’infermer va sentir al seu costat: “Quina confiança que tenim amb la reina”. I ell va deixar anar un renec i va afegir: “Ja em sonava a mi aquest nom, però no sabia de què”.

Guanyar Pablo Casado sent, toca, palpa la imminent victòria electoral del PP, i així ho diu als seus companys. Segur que ha llegit García Márquez: “La il·lusió no es menja, va dir ella. No es menja, però alimenta, va replicar el coronel”.

Enigmes Si Ábalos parla del cap a pegar, Iván Redondo diu que tot és un frau, i Miguel Ángel Oliver convida a fugir dels que estan disposats a morir per la veritat i provoquen la mort d’altres, ho he de confessar: em falten claus per entendre la crisi de govern.

Definició Sortia el conegut personatge públic del despatx del conegut ministre i va comentar l’audiència, que havia estat generosa en el temps, amb el seu cap de premsa. Que tal?, va preguntar el periodista. “És molt llest de cap, però tonto del cul”.

 ?? MONCLOA / EFE ?? Sánchez va tancar el viatge als estudis NBC Universal, amb directius d’empreses com Netflix i HBO
MONCLOA / EFE Sánchez va tancar el viatge als estudis NBC Universal, amb directius d’empreses com Netflix i HBO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain