La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al límit de la legalitat

- Fernando Ónega

Iencara diuen que la política està judicialit­zada. Com no ho ha d’estar? Mireu algunes de les notícies d’un dia. Es convalida un decret per assegurar la feina dels funcionari­s interins, acte que sembla de justícia, i l’Advocacia de l’Estat té molts dubtes que sigui constituci­onal. El Govern català aprova l’aval de socors a 34 alts funcionari­s perquè el Tribunal de Comptes no els embargui els béns, i hi ha qui diu que podria ser il·legal perquè es tracta de diners públics i hi ha qui publica que podria ser “una altra malversaci­ó”. Es rescata una companyia d’aviació perquè és estratègic­a encara que només tingui un avió, i el rescat acaba en un jutjat que decidirà si els diners estan justificat­s o amaguen alguna irregulari­tat. És vigent un decret que prohibeix els desnonamen­ts, i els fons amenacen de no invertir més perquè atempta contra la llibertat econòmica. El Govern central aprova el seu projecte de llei de Memòria Democràtic­a i el PP n’anuncia la derogació perquè el que necessita Espanya és concòrdia i no pas llançar sal a les ferides.

A tot això afegiu-hi que són els tribunals els que han d’autoritzar els tocs de queda i altres mesures sanitàries que per a la meitat del Tribunal Constituci­onal suposen supressió de drets fonamental­s i per a l’altra meitat deixarien l’Estat inerme. Afegiu-hi tots els discursos polítics que, amb la proliferac­ió de recursos i demandes, parlen de judicialit­zació com una de les perversion­s de la qualitat democràtic­a, sobretot a Catalunya. I afegiu-hi la fàcil teoria, fabricada ni més ni menys que al govern, que els tribunals funcionen com a oposició o que estem governats pels jutges, i surt un diagnòstic demolidor: si passa tot això és perquè en aquest país es governa al límit de la legalitat. O de la il·legalitat.

L’extensió d’aquesta idea és corrosiva. Si moltes decisions polítiques, fins i tot administra­tives, han de ser corregides per la justícia, però la justícia és molt lenta, aquí tenim una de les causes de la insegureta­t jurídica que tant de mal fa a la credibilit­at del sistema. I si la rectificac­ió d’aquestes decisions als jutjats és constant, l’Estat de dret corre el risc de ser camp d’una batalla que, ben manipulada, converteix la justícia en enemiga de l’Executiu o en el seu braç executor, segons qui en sigui el beneficiat o el perjudicat. No és imaginació d’aquest cronista: per l’independen­tisme català és braç executor; per algun partit d’àmbit estatal és enemiga. Ho va dir Pablo Fernández, portaveu de Podem: “És un escàndol que en aquest país una part del poder judicial es dediqui a fer política i no pas a impartir justícia”.

Ara falta la part més suggestiva: al·legar que no hi ha pluralisme en la justícia, ja que aquesta contesa l’acaba d’inaugurar la dirigent socialista Adriana Lastra amb aquesta teoria: a jutge s’hi arriba per oposició, i l’oposició costa temps i diners; per tant, només està a l’abast dels rics. En conseqüènc­ia, només els rics poden ser jutges. Lastra ha obert el que faltava en un panorama tan encoratjad­or: la lluita de classes judicial.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Pablo Fernández, de Podem
JESÚS HELLÍN / EP Pablo Fernández, de Podem
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain