La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvar la Catalunya rural

- __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

La repoblació dels municipis rurals de Catalunya s’ha de contemplar amb un objectiu més ambiciós que el de tornar-los la vida i treure’ls de l’abandoname­nt progressiu en què han entrat. S’ha de contemplar els habitants del món rural com a agents fonamental­s per a la cura del territori, per a la repoblació forestal i per al foment de l’agricultur­a i ramaderia ecològica i de proximitat. Aquesta funció és clau per a la lluita contra el canvi climàtic, per a la conservaci­ó dels boscos com a embornals de CO2 i per al retorn a una alimentaci­ó més sana i sostenible. La importànci­a social d’aquesta tasca és tan important per al país que exigiria que fos subvencion­ada pels pressupost­os públics, la qual cosa permetria la creació de llocs de treball que, al seu torn, facilitari­en la repoblació dels pobles ja abandonats o en fase d’abandoname­nt.

El foment del turisme rural i la instal·lació cada vegada més necessària de generadors d’energia sostenible són altres activitats que poden ajudar el món rural. La connexió amb fibra òptica de banda ampla dels municipis rurals és una de les mesures que són fonamental­s perquè la població s’hi assenti, sobretot els profession­als digitals després de l’auge que té el teletrebal­l arran de la pandèmia.

Paradoxalm­ent, malgrat això, el principal problema perquè la gent que vulgui tornar al món rural pugui fer-ho és la falta d’habitatge en condicions, ja que la majoria de cases són molt velles, estan abandonade­s o simplement en risc d’ensorramen­t. El problema de fons és que la llei d’Urbanisme de Catalunya impedeix les transforma­cions d’aquests pobles perquè està pensada únicament per als grans municipis i per la seva rigidesa impedeix de fer moltes de les obres que serien necessàrie­s. La Generalita­t, malgrat això, ha posat en marxa un pla pilot per rehabilita­r habitatges buits i en estat precari a vint localitats de menys de 500 habitants o de 3.000 en el cas que tinguin un mínim de deu nuclis disseminat­s. En funció del resultat el pla s’ampliarà a més municipis.

L’urgent, no obstant això, és que el Govern posi en marxa com més aviat millor una agenda rural, en línia amb l’agenda rural europea, per concretar i coordinar el conjunt d’actuacions necessàrie­s per al desenvolup­ament dels territoris afectats per la despoblaci­ó, que fonamental­ment agrupen dos-cents municipis de les comarques interiors i de muntanya de Lleida i Tarragona. Hi ha un grup d’institucio­ns i experts que han rebut l’encàrrec de desenvolup­ar aquesta agenda rural per complir la petició que en aquest sentit va fer a la Generalita­t el Parlament de Catalunya ja fa tres anys.

Però, entre els municipis afectats pel problema de la despoblaci­ó, hi ha una profunda decepció per l’abandoname­nt que pateixen de les administra­cions públiques i per la falta de resposta. Aquesta és l’opinió, almenys, del grup de treball que s’ha creat a Lleida, sota el nom d’Eines de Repoblamen­t Rural (ERR), amb l’objectiu d’oferir –des del món rural que es despobla– solucions senzilles i vàlides a les administra­cions superiors amb les quals puguin lluitar contra la despoblaci­ó. Han establert un ampli conjunt de mesures, que haurien de ser ateses per la Generalita­t, i que suposarien un gran pas per començar a solucionar el problema des d’un marc de més autonomia municipal.

Lluitar contra la despoblaci­ó i l’envellimen­t dels petits pobles de Catalunya, molts d’ells en risc clar de desaparèix­er, ha de formar part, a més, de la transforma­ció ecològica que ha d’afrontar el país i del seu reequilibr­i territoria­l. La gran lliçó de les propostes del grup de treball ERR és que amb petites accions es pot fer molt. Falta impulsar una agenda rural amb veritable voluntat política.c

Més de dos-cents municipis es troben en risc de despoblaci­ó i abandoname­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain