La Vanguardia (Català-1ª edició)

Col·locar Espanya al radar

-

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha efectuat una gira llampec de tres dies pels Estats Units amb la intenció de vendre la marca Espanya com a país d’oportunita­ts econòmique­s. En la visita a Nova York, Los Angeles i San Francisco, s’ha reunit amb alts executius dels principals bancs i gestores de fons d’aquell país, així com amb els màxims responsabl­es d’institucio­ns com la NASA i la indústria de Hollywood, com Disney, HBO, Netflix i Apple, sense oblidar Silicon Valley.

La finalitat d’aquest viatge ha estat presentar les oportunita­ts d’inversió que ofereix Espanya en el marc de la recuperaci­ó econòmica postpandèm­ica i de les transforma­cions que tindrà en el futur el model econòmic espanyol.

Aquests canvis es basaran principalm­ent en les transforma­cions digital i ecològica, i ha estat en aquests sectors que el president ha mantingut contactes i reunions. En el context digital, la intenció és atreure produccion­s audiovisua­ls a Espanya gràcies als incentius fiscals i a la facilitat per tramitar permisos, per entendre que són projectes que generen molts llocs de treball i també ajuden al creixement de la indústria auxiliar dins de l’anomenada economia creativa. I en el terreny ecològic, Sánchez ha presentat les inversions clau del pla de recuperaci­ó en camps com l’hidrogen verd, les bateries, les energies renovables i la intel·ligència artificial.

El gran estímul per convèncer els fons d’inversió i les grans companyies tecnològiq­ues americanes són els 140.000 milions d’euros que Espanya rebrà dels fons europeus i que Sánchez confia que serveixin d’al·licient per atreure inversions privades per valor de 2.000 milions. Es tractava de “col·locar Espanya al radar”, en paraules del president, per a qui el pla de recuperaci­ó i la bona marxa de la vacunació ajudaran a aquest objectiu. Però ha cridat l’atenció l’absència d’empreses espanyoles en el viatge, llevat de cinc emprenedor­s de start-ups.

Totes les trobades que el president Sánchez ha mantingut han estat de caràcter privat. La Moncloa es va apressar des del primer moment a insistir que aquest no era un viatge en clau política i que per això, després de la fugaç trobada a la cimera de l’OTAN, no havia estat mai a l’agenda una reunió de Sánchez amb el president Biden. Malgrat això, el cap del Govern espanyol es va manifestar sobre les sancions a Cuba aprovades per l’Administra­ció demòcrata –“respecte absolut”, va dir–, encara que va expressar el desig que siguin els cubans, “sense ingerèncie­s de ningú, els que trobin el camí i les reformes per gaudir dels drets i llibertats”.c

Pedro Sánchez ven als EUA el pla de recuperaci­ó per atreure inversions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain