La Vanguardia (Català-1ª edició)

La queixa i el sac foradat

- Joana Bonet

El món sembla una oficina de reclamacio­ns col·lapsada. A qualsevol racó, per allunyat i pacífic que sembli, hi habita un malestar. Petites desesperac­ions que s’engreixen amb el seu lament. L’oposició es lamenta de les accions del Govern, tant se val quines siguin; els treballado­rs es queixen davant els caps; fills, mares i pares es queixen els uns dels altres, alguns per vici, d’altres amb desesperac­ió. La queixa no et deixa tranquil, sempre hi ha un motiu: que el vi blanc era calent, que el taxista s’equivoqui de ruta i ens robi deu minuts de la nostra vida; que hàgim d’operar digitalmen­t –cita prèvia que no falti– amb l’administra­ció perquè ja no hi ha ningú a l’altra banda del telèfon.

O que, amb la cinquena onada, hàgim de tornar a tancar-nos a casa a les deu en plena nit d’estiu; que els nostres fills comencin a encomanar-se, atemorits quan donen positiu perquè veien el virus tan llunyà com la mort, una cosa que només els passa als altres.

Les queixes tenen categoria. N’hi ha de tot a cent i d’alta costura. Unes se sobreactue­n, mentre que d’altres se silencien. Grans pensadors de la talla de Kant o Nietzsche –un veritable rondinaire– van alertar de la infertilit­at del lament i les llàgrimes, que continuen sent notícia quan apareixen públicamen­t. La raó hauria de controlar aquella emoció, reduir-la i dissipar-la. Tancar la ferida en lloc de respirar per ella. En més d’una ocasió, quan he estat a punt de queixar-me a les altes instàncies, algun col·lega masculí carregat de bona intenció me n’ha dissuadit: “Deixa-ho estar, no val la pena: quedarà en no res”. Però l’ofensa apaivagada acaba generant menyspreu, i fins i tot rancúnia.

Simone Weil concebia la queixa “com una una cosa bonica, fins i tot sagrada”, segons explica la investigad­ora Deborah Casewell, codirector­a del Simone Weil Network. I resumeix el seu pensament, tan vigent: “Sempre que una persona plora per dins –“Per què em fereixen?”–, li estan fent mal. Sovint s’equivoca al provar de definir el greuge, per què i qui li infligeix. Però el crit per si mateix és infal·lible”. Weil, al costat de Spinoza, Leibniz, Descartes, Olympe de Gouges, Thomas More, Voltaire o Émilie du Châtelet formen part de l’interessan­tíssim llibre de Víctor Gómez Pin El honor de los filósofos (Acantilado). La pensadora va morir amb tot just 34 anys, i tots els seus llibres es van publicar pòstumamen­t. T.S. Eliot i Albert Camus, que la va distingir com “l’únic gran esperit del nostre temps”, van lloar la seva lucidesa i honestedat intel·lectual. Avui se la recorda per haver indagat les tonalitats del dolor. Va saber discernir entre patiment ordinari i aflicció, un sentiment que s’acaba convertint en una pregunta interior: per què em passa això?

Weil, que s’havia commogut fins al plor per la fam a la Xina, li va etzibar en una ocasió a Simone de Beauvoir, defensora a capa i espasa de la revolució: “Com es nota que no has passat mai gana!”. Per a ella, l’ètica implica una actitud d’atenció, de compassió i amor cap a l’altre. I afirmava que, si bé no tenim la capacitat de crear un món millor, sí que ens hem de conduir en aquella direcció.

En l’actual saturació de queixes –i d’assenyalam­ents a la recerca de bocs expiatoris, malignes conspirado­rs culpables de les calamitats que pateix la humanitat–, ningú no escolta ni s’atura davant l’aflicció dels altres, massa apressats com estem per imposar els nostres punts de vista, regles i procedimen­ts. Un dic gegantí del qual penja un cartell: “No s’escolten raons”.c

Avui ningú no escolta ni s’atura davant l’aflicció dels altres

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain