La Vanguardia (Català-1ª edició)

En companyia

-

Acausa d’aquesta situació pandèmica internacio­nal, hem passat més temps que mai sense veure algunes persones amb qui teníem un tracte més o menys freqüent. Amistats, familiars, coneguts. Ens hem vist –i en alguns casos encara ens veiem– obligades a substituir la presencial­itat i ens hem llançat a les diferents possibilit­ats que ofereix el món virtual, ja siguin les conferènci­es per vídeo, ja siguin les trucades de veu. No és el mateix, però ens serveix. Fins a cert punt, es podria dir fins i tot que ens hi estem acostumant. (Una de les repercussi­ons de l’excessiva adaptació a les noves maneres de relacionar-se sembla ser l’aparició del sentiment de pèrdua de temps que tenen algunes persones a l’estar o preveure que estaran amb gent de veritat, dedicant-los hores, compartint amb elles).

Lluny de veure’m afectada per aquesta sensació, més aviat al contrari, l’altre dia, mentre mantenia una llarga i emotiva xerrada telefònica amb una bona amiga meva, em vaig adonar de com em resulta de dur no poder gaudir del silenci compartit. Les tecnologie­s ens obliguen a parlar sense parar. No tindria cap mena de sentit estar atenta a un auricular per callar i sentir com l’altre calla. La comunicaci­ó, simplement, es tallaria, deixaria d’existir. Aquesta circumstàn­cia porta a la repetició de les informacio­ns, a converses en cercle, a dir per no callar, no tant per comunicar-nos com per fernos companyia, per continuar en contacte amb les persones que trobem a faltar, amb les que ens agradaria simplement caminar o prendre un cafè o, per posar algun exemple, penjar uns quadres, pintar una habitació, trasplanta­r unes flors. El silenci que no incomoda és un dels senyals inconfusib­les de les relacions de confiança i intimitat. Quan ningú no sent que cal omplir els buits amb comentaris, encara que siguin irrellevan­ts.

Trobar a faltar el silenci en companyia, doncs. Aquella manera de ser alhora al mateix lloc. Saber-se viva amb la gent que t’envolta, que t’és propera, compartint durant una estona el destí, la sort, l’aire, la força i la fragilitat. Sense necessitat de dir-ho. Just perquè se sent alhora.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain