La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tercera dosi: es posarà però falten dades per decidir quan i a qui

La ministra dona per feta la injecció de record i vacunar-se cada any

- MARTA RICART Barcelona

Hi haurà tercera dosi de la vacuna contra la covid. “Tot apunta que sí”, va afirmar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a Onda Cero. El que no se sap, com va admetre, és quan s’injectarà i a qui. Falten dades per decidir-ho, asseguren els científics.

La ministra va obrir un nou escenari en la vacunació, quan fins ara havia posposat parlar de la tercera dosi. Ahir va donar per fet que es posarà aquesta dosi de record o booster i que “sense cap dubte” caldrà vacunar-se cada any contra la covid.

Va recordar que per això la Unió Europea (UE) ja s’aprovision­a; al maig va contractar 1.800 milions més de dosis a Pfizer per al 2022 i el 2023 i hi ha un altre contracte de 480 milions amb Moderna. La pressa per comprar s’explica perquè, segons ha pogut saber La Vanguardia, en aquest contracte amb Pfizer les dosis ja costen un 25% més que al primer. “Ja hem dedicat més de 4.000 milions a vacunes, però és la millor inversió perquè permetrà salvar vides”, va dir Darias. No va donar respostes sobre quan es posarà la tercera dosi i si caldrà revacunar tota la població, perquè és el que s’estudia a tot Europa

i als EUA (també han comprat 200 milions més de dosis a Pfizer). Israel ha començat a injectar la tercera, però té un acord amb Pfizer, i és com el seu banc de proves. La companyia ja va dir que demanarà el permís a Europa i els EUA per a la tercera dosi.

La Gran Bretanya es planteja posar-la a la tardor als grups de població a qui es recomana cada any la vacuna de la grip: la més gran i de salut més delicada i al personal sanitari.

Sanitaris i gent gran van ser els primers vacunats contra la covid.

A més a més, el mecanisme d’immunitat es desgasta en la vellesa. Gent gran i immunodepr­imits potser necessitar­an una tercera dosi. I la resta de la població?

“La decisió de posar una tercera dosi és prematura. No tenim prou dades per dir si és necessària o quan ho seria, i no és qüestió de sobrevacun­ar”, afirma Julià Blanco, investigad­or líder del grup de virologia i immunologi­a cel·lular al centre IrsiCaixa de Badalona. Respon el mateix pel que fa a haver-se de vacunar cada any contra el coronaviru­s.

Només fa 15 mesos que s’analitza la immunitat després de passar la covid i 8 que es vacuna. Es necessita més temps per veure quant dura la immunitat o amb quin nivell n’hi hauria prou. Blanco explica que els estudis desenvolup­ats al món indiquen que qui passa la infecció sembla que adquireix una immunitat de llarga durada (onze mesos estudiats). S’activa un doble mecanisme: les cèl·lules immunes i la creació d’anticossos. Aquesta immunitat es podria qualificar com de gran qualitat, assenyala Blanco, ja que va dirigida a totes les proteïnes del virus.

La vacuna, en general, origina quatre vegades més anticossos que infectar-se, però dirigits a una part del virus. Els anticossos es redueixen passats uns mesos, com argumenta Pfizer, però s’estabilitz­en en un nivell suficient, afirma l’investigad­or.

Passar la covid i la vacuna originen immunitat, i en general ha durat tots aquests mesos

Els que han passat la infecció i reben una dosi augmenten deu vegades el nivell d’anticossos. Així, Blanco creu que almenys aquest grup ni tan sols necessitar­ia una tercera dosi. Una altra cosa seria, subratlla, si apareixen variants del virus que s’escapin de les vacunes. Per això, creu que caldria esperar a posar terceres dosis “de segona generació”, vacunes ja adaptades a les variants.

Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d’Immunologi­a i cap de l’especialit­at a l’hospital Valdecilla de Santander, opina que no és hora de parlar de terceres dosis, ja que la prioritat és posar la primera i la segona a tota la població, ja que una dosi té una eficàcia reduïda davant la variant delta. “No s’ha de propugnar la tercera injecció per a aquesta tardor”, apunta. Darias va dir que la meta actual és vacunar un 100% de la població.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ja ha advertit els països rics que no posin terceres dosis, perquè creixerà la desigualta­t mundial. Metges sense Fronteres va demanar ahir “que no s’administri­n vacunes de reforç enlloc abans que grups vulnerable­s i personal sanitari d’arreu del món hi tingui accés”. Només un 1% de la població dels països de baixos ingressos ha rebut almenys una dosi de la vacuna.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Dues infermeres esperant les persones per vacunar-se a la Fira de Barcelona aquest juliol
MANÉ ESPINOSA Dues infermeres esperant les persones per vacunar-se a la Fira de Barcelona aquest juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain