La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dades de la sismologia de Mart revelen un nucli líquid i metàl·lic

La missió InSight de la NASA ha permès conèixer l’interior del planeta vermell

- LEYRE FLAMARIQUE Madrid

Gràcies a les dades sísmiques de Mart obtingudes per la missió InSight de la NASA, l’equip que hi ha darrere del projecte ha pogut confirmar que el centre del planeta està fos. Les conclusion­s es publiquen aquesta setmana en tres articles de la revista Science en què es revela l’estructura interna de Mart.

Abans que InSight aterrés a Mart el 2018, els rovers i els orbitadors que estudiaven el planeta vermell s’havien concentrat a la superfície. Però des que la nau espacial es va situar a la regió Elysium Planitia, el seu sismòmetre ultrasensi­ble de banda ampla SIS (seismic experiment for interior structure) ha permès als investigad­ors endinsarse a les entranyes del planeta.

L’interior d’un planeta conté pistes importants sobre el seu origen i la seva evolució dinàmica. Estudiar-lo pot revelar com un astre ha crescut i s’ha anat diferencia­nt en les capes o quin és l’origen de l’activitat tectònica i volcànica.

L’objectiu d’InSight passava per examinar l’estructura, la composició del planeta i el seu estat tèrmic. Una primera fita va ser revelar que a Mart també hi havia terratrèmo­ls. Ara l’estudi dels senyals d’onze d’aquests sismes marcians confirma un nucli líquid al planeta amb un radi d’entre 1.770 i 1.890 quilòmetre­s, segons detalla el primer dels informes publicats. El primer autor és Simon Stähler,

de l’ETH de Zuric (Suïssa).

Tenint en compte la mida i la densitat inferida del nucli, l’equip d’investigad­ors suggereix la necessària presència d’elements lleugers com sofre, oxigen o hidrogen dissolts a la majoritàri­a massa de ferro i níquel.

L’estudi i l’anàlisi de les dades sísmiques també han permès determinar el gruix i l’estructura de l’escorça de Mart. En això se centra el segon estudi publicat a Science, la primera autora del qual és la investigad­ora de la Universita­t de Colònia (Alemanya) Brigitte Knapmeyer-Endrun.

Analitzant el comportame­nt de les ones dels terratrèmo­ls i activitat sísmica ambiental, els investigad­ors han pogut identifica­r diferents discontinu­ïtats que presenta aquesta capa sota del lloc d’aterratge de la sonda InSight.

L’escorça presenta en aquest punt almenys dos estrats o discontinu­ïtats: el primer, a uns deu quilòmetre­s de profundita­t i, a sota, un altre d’uns 20 quilòmetre­s on se suposa que hi ha la base de l’escorça. A més a més, hi

L’estudi dels senyals d’onze terratrèmo­ls confirma un nucli líquid amb un radi d’uns 1.830 quilòmetre­s

podria haver una tercera capa, menys definida, d’entre 27 i 49 quilòmetre­s, però per a aquesta les dades no resulten concloents. L’espessor mitjana de l’escorça marciana podria ser d’entre 24 i els 72 quilòmetre­s.

Els models basats en dades preses per satèl·lits en òrbita i anàlisi de la seva superfície apuntaven, en canvi, que el radi del nucli era d’entre 1.400 i 2.000 quilòmetre­s i que l’escorça tenia un gruix per sobre dels 100 quilòmetre­s, segons algunes estimacion­s.

El tercer dels articles, el primer autor dels quals és Amir Khan, també de l’ETH de Zuric, va analitzar les ones de vuit sismes marcians per revelar l’estructura a uns 800 quilòmetre­s de profundita­t de la capa de Mart. Els seus descobrime­nts suggereixe­n una gruixuda litosfera, capa sòlida i més externa, d’uns 500 quilòmetre­s sota la superfície.

Aquests resultats són per a la NASA només el començamen­t. Ara l’equip de la missió disposa de dades sòlides per refinar els seus models sobre Mart i la seva formació, i el SIS registra nous terratrèmo­ls cada dia. Els científics tenen l’esperança de detectar un sisme amb una intensitat superior a 4 a l’escala de Ritcher, cosa que facilitari­a l’extracció d’informació sobre el planeta.c

 ?? IPGP / DAVID DUCROS ?? Il·lustració de l’estructura interna del planeta vermell
IPGP / DAVID DUCROS Il·lustració de l’estructura interna del planeta vermell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain