La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els municipis rurals es planten per frenar l’alarmant despoblaci­ó

Un grup d’alcaldes prepara un decàleg de mesures perquè els pobles puguin sobreviure

- PAU ECHAUZ Lleida

“Som a l’uci. Suposem que el pas següent ja serà la intubació. I d’allà a la defunció. Estem en una situació d’alerta, d’extenuació i de mesures quirúrgiqu­es. A mitjà termini els nostres pobles es buidaran, moriran. Es moren”. Així s’expressen dos alcaldes de la demarcació de Lleida, Jaume Gilabert, de Montgai –expresiden­t de la Diputació de Lleida–, i Omar Noumri, de Castelló de Farfanya, dos municipis de la Noguera, amb un cens de 650 i 539 habitants, respectiva­ment, dos casos representa­tius del territori que es buida, que s’abandona, que es despobla.

Tots dos formen part del primer nucli d’un grup de treball que s’ha anat component durant aquest juliol i que s’anomena a si mateix Eines de Repoblamen­t Rural (ERR). Amb un objectiu: oferir des del món rural que es despobla solucions senzilles i vàlides a les administra­cions superiors per lluitar contra la despoblaci­ó. El diagnòstic sobre la gravetat de la situació es basa en l’estudi Nous índex de relleu generacion­al al món rural, d’Ignasi Aldomà i Josep R. Mòdol, de la Universita­t de Lleida (UdL).

Segons aquest estudi, 200 municipis de Catalunya, 89 dels 231 de la demarcació de Lleida, estan en situació crítica de despoblaci­ó. Entre els 200 municipis amb pitjor dinàmica, 163 tenen menys de 500 habitants, 32 entre 500 i 1.000 i cinc entre 1.000 i 2.000. La majoria són municipis petits amb una estructura envellida de població i una activitat econòmica escassa i poc diversific­ada, sovint amb un desenvolup­ament industrial nul i un nivell de serveis clarament insuficien­t. L’activitat agrària, principal

Salvallà del Comtat

Cava

Riu de Cerdanya Josa i Tuixén

Bellprat

Entre 500 i 1.000 habit

Entre 1.000 i 2.000 habitants

De men 500 ha nts ocupador laboral, s’ha mecanitzat. “Hi ha clarament dues Catalunyes, la urbana i la rural, i, mentre que la urbana continua creixent, la rural continua en regressió. El país no es reequilibr­a, al contrari, es fa més desequilib­rat”, explica Ignasi Aldomà.

Els autors de l’estudi conclouen que cal passar a l’acció amb mesures contundent­s per evitar

Aliats. Són els alcaldes que fins ara integren el grup de treball que dissenya mesures concretes i efectives

Eines de Repoblamen­t Rural proposa actuacions concretes a les administra­cions superiors

“Amb la tendència i les dades actuals aguantarem com a molt uns trenta anys, no més”

la despoblaci­ó de la Catalunya rural i que la renovació generacion­al ve, sobretot, d’immigració jove d’origen estranger que “es comporta en funció de les necessitat­s del mercat de treball i informacio­ns de reclam”. “En aquests municipis per l’estructura demogràfic­a actual només es podria revertir la situació amb contingent­s de població migrada jove”, afirma Josep R. Mòdol.

Les localitats en risc es concentren, majoritàri­ament, a les comarques del Pirineu i el Prepirineu com el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera o el Berguedà. Pel que fa a la franja entre Lleida i el Camp de Tarragona, els municipis més afectats són a les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. De les Terres de l’Ebre destaquen la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

“L’estudi de la UdL ens va confirmar la nostra decepció profunda amb les administra­cions i la seva falta de resposta”, afirma Jaume Gilabert. “El mapa de color vermell, el despoblame­nt, i la franja verda de la costa, superpobla­ció, ve a dir que els nostres municipis poden resistir uns trenta anys, sent

 ?? XAVI JURIO ?? Una jove veïna de la població de Vinaixa, a les Garrigues, una de les comarques lleidatane­s en alerta
XAVI JURIO Una jove veïna de la població de Vinaixa, a les Garrigues, una de les comarques lleidatane­s en alerta
 ??  ??
 ??  ?? FONT:
FONT:

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain