La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estabilitz­at el foc que ha cremat el Montgrí

Les cent hectàrees afectades són parc natural

- SÍLVIA OLLER Girona

L’incendi que des de dijous ha calcinat unes cent hectàrees de terreny forestal del massís del Montgrí, totes dins del parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, es va donar per estabilitz­at ahir a les 20.30 h després de més de 24 hores actiu. El fet que el vent, present durant tota la jornada, deixés de bufar les últimes hores del vespre va ser determinan­t. L’estabilitz­ació permetia als 135 nens d’entre 8 i 13 anys i als 15 monitors que van ser desallotja­ts per precaució d’una casa de colònies del nucli de Sobrestany el dia anterior tornar cap a l’allotjamen­t, que en cap moment no es va veure amenaçat per les flames. Tot i això, la majoria de les famílies afectades van decidir donar per finalitzad­es les vacances que s’acabaven al cap de pocs dies, segons va explicar el delegat d’Interior a Girona, Jordi Martinoy.

Els Bombers van treballar divendres amb les pitjors condicions climàtique­s des de l’any 2003 per sufocar les flames: temperatur­a extremes, vent reescalfat i sec procedent del sud oest (garbí), una baixa humitat relativa, inferior al 30%, i una vegetació molt seca per l’absència acumulada de pluges. Les altes temperatur­es i el vent van originar diversos focus secundaris fora del perímetre de l’incendi, que van ser controlats pels mitjans aeris, i que les flames es revifessin en alguns punts del massís. L’orografia del terreny, amb un flanc en una zona de barrancs entre cingles inaccessib­le per terra per als efectius terrestres, va ser un element més que va dificultar les tasques d’extinció, en què van participar una trentena de mitjans terrestres i una desena d’aeris. Aquesta nit deu dotacions terrestres han continuat remullant el perímetre del foc.

Segons el balanç provisiona­l del cos d’Agents Rurals, el foc que es va originar dijous a pocs metres d’una zona coneguda com la Casa del Guarda, en un espai de dunes, va cremar 91 hectàrees de massa forestal, la majoria pins.

Sobre les possibles causes, el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, no va voler aventurar-se a donar cap hipòtesi sobre què podria haver ocasionat el foc i s’instava a fer-ho els “pròxims dies”. Sí que se sap el lloc on es va originar. “És una zona rebuscada i de molt difícil accés”, sostenia ahir l’alcalde Torroella de Montgrí-l’Estartit, Jordi Colomí.

La possibilit­at que fos provocat –l’última setmana s’han originat quatre petits incendis a la zona– o a causa de la refracció dels rajos de sol sobre un vidre en forma de lent són algunes de les hipòtesis que planteja l’alcalde. L’altra, que ha quedat descartada per Endesa, és que el foc pugui haver estat causat per una línia de mitjana tensió que passa per la zona.

Fonts de la companyia explicaven ahir a La Vanguardia que després de reunir-se amb els agents rurals s’ha descartat que l’incendi tingui cap relació amb la instal·lació elèctrica.c

Endesa descarta que l’incendi tingui cap relació amb una línia de mitjana tensió propera

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? El vent i la calor extrema van fer revifar ahir les flames en alguns punts del perímetre
PERE DURAN / NORD MEDIA El vent i la calor extrema van fer revifar ahir les flames en alguns punts del perímetre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain