La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gran xiringuito a Menorca

Es Pop, a la platja de Son Saura, és tot un encert

-

Parafrasej­ant l’obra del malaguanya­t Fernando Fernán Gómez, diríem que els xiringuito­s, igual com les bicicletes, són per a l’estiu.

Anomenem així els quioscos o llocs de begudes a l’aire lliure, però la seva referència primitiva la trobem al segle XIX en terres cubanes.

Els jornalers de les plantacion­s de canya de sucre anomenaven xiringo el rajolí de cafè que sortia quan espremien un mitjó.

El 1913 a Sitges es va obrir un bar a la platja que l’escriptor César González Ruano va batejar com El Chiringuit­o en homenatge a la seva estimada illa de Cuba. És la primera referència escrita.

La Costa del Sol, Eivissa i Formentera lideren l’oferta nacional d’aquesta mena d’establimen­ts en què es pot gaudir de platets excel·lents, com ara amanides, paelles, pescaíto frito i sardines i peixos a la brasa. A l’estiu és freqüent fer un alto al camí durant un dia de platja i acostar-se a un xiringuito per “proveir-se”. Així mateix, els que gaudeixen del mar a bord d’una embarcació acostumen a recórrer a algun d’aquests locals.

Menorca, una illa gastronòmi­cament interessan­t, fins ara no havia gaudit de cap xiringuito digne d’esment. Això ha canviat. A la platja de Son Saura (Son Parc), sens dubte la millor platja del litoral nord de l’illa, acaba de reobrir un establimen­t destacat, Es Pop.

El local ja existia, però la remodelaci­ó ha estat total i encertadís­sima: xef, cuina, personal, mobiliari, vaixella, carta... Tot. Al capdavant dels fogons s’hi ha incorporat Pruden Izquierdo, que entre altres va treballar a les cuines del Suculent i la Robata, i com a cap de sala, el menorquí Guillermo Miranda, tots sota la direcció de Santi Cruylles.

La carta de vins està molt estudiada i ben selecciona­da, amb una presència destacada de les interessan­ts referèncie­s de la mateixa illa.

A més a més, té el privilegi de disposar d’un aparcament de vehicles amplíssim i per mar es pot arribar pràcticame­nt fins a la terrassa.

Donem la benvinguda a aquesta nova, prometedor­a i necessària incorporac­ió gastronòmi­ca menorquina.c

 ?? E.P ?? D’esquerra a dreta, Pruden Izquierdo, Santi Cruylles i Guillermo Miranda
E.P D’esquerra a dreta, Pruden Izquierdo, Santi Cruylles i Guillermo Miranda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain