La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mena Suvari s’allibera del passat

L’actriu narra en un llibre una adolescènc­ia d’abusos i falta d’autoestima

- ELENA CASTELLS Barcelona

Mena Suvari ja forma part de la història del cinema submergida en una banyera coberta de pètals de rosa vermells a la pel·lícula American beauty. Llavors tenia 20 anys i ara en té 42. Amb la pau que li han donat els anys i l’arribada del seu primer fill, s’ha disposat a mirar enrere i explicar la seva història. L’actriu, que es va fer un lloc a Hollywood amb pel·lícules com la que va protagonit­zar amb Kevin Spacey o la saga American pie, ha escrit un llibre de memòries, The great peace (La gran pau, en català), que sortirà a la venda el 27 de juliol, en què narra un passat ple d’abusos, drogues i maltractam­ents.

“Entre els 12 i els 20 anys vaig ser víctima d’abusos sexuals de manera continuada”, explica al llibre, a què ha tingut accés en exclusiva la revista People. L’actriu recorda que vivia “una doble vida”. “Cada vegada que anava a rodar, cada vegada que m’entrevista­ven, actuava, tota l’estona. Era un altre paper per a mi, i feia veure que estava bé”, afirma. Els abusos van començar quan amb prou feines tenia 12 anys. S’havia traslladat amb la família a Carolina del Sud i se sentia “la noia nova” de l’escola. Llavors un amic d’un dels seus germans grans la va començar a perseguir i després a pressionar per mantenir relacions sexuals. Ella recorda haver-s’hi negat repetidame­nt, fins que un mes abans de fer els 13 anys, ell la va ficar en un dormitori de casa i la va violar. “Una part de mi va morir aquell dia”, assegura. “Em va utilitzar, s’ho va passar bé amb mi i després se’n va desfer. Em va dir puta. No vaig arribar a veure el sexe com una cosa sana. El moment de fer-ho se’m va escapar. I això, afegit al fet que no em sentia escoltada ni percebuda, va establir el concepte que tenia de mi mateixa. Aquesta era la meva vàlua”, afirma al seu llibre.

La seva infantesa també va estar marcada per una vida familiar amb problemes: la seva mare se n’havia anat de casa i el seu pare passava per “un declivi físic i mental”. Amb 15 anys es va traslladar a Hollywood per obrir-se

Carrera. Els últims 20 anys ha treballat en sèries i pel·lícules discretes

Escena. A la banyera amb Kevin Spacey a

Als 42 anys ha estat mare del seu primer fill, Christophe­r Alexander, fruit del tercer matrimoni

American beauty camí. El seu agent, que considerav­a una persona de confiança, també va voler mantenir relacions sexuals amb ella. I, mentrestan­t, la seva autoestima queia en picat. Ella no es considerav­a vàlida per a res ni ningú. La culpa, la vergonya i l’angoixa es van convertir en les seves companyes de vida. L’espiral de destrucció no havia fet més que començar. Anava a festes i clubs nocturns i va caure en les drogues, automedica­nt-se amb “qualsevol cosa” que trobés. “Intentava sobreviure”, afirma amb dolor.

Però la seva vida va empitjorar als 17 anys. La seva parella durant tres anys va abusar d’ella durant aquell temps tant sexualment com psicològic­ament. Recorda que l’obligava a fer trios amb altres dones. “Em pensava que potser allò era el que eren les relacions: els crits, els insults, l’abús”, explica l’artista, que els últims 20 anys ha aparegut en sèries discretes o pel·lícules de televisió.

Suvari recorda que mentre vivia aquell infern només la feina l’ajudava. L’actuació va ser la seva salvació. A part de poder expressar-se quan més ho necessitav­a, li va donar aquella doble vida: “Funcional a l’exterior i provant de curar-me desesperad­ament a l’interior”. La curació va arribar quan va aconseguir trencar amb aquella parella, es va poder allunyar de les drogues i va començar una teràpia.

Després de dos matrimonis fallits, amb el fotògraf Robert Brinkmann (18 anys més gran que ella) entre el 2000 i el 2005, i amb el productor musical Simone Sestito entre el 2010 i el 2012, la felicitat va trucar a la seva porta fa cinc anys. Durant un rodatge va conèixer el seu actual marit, Michael Hope, amb qui ha tingut el més valuós de la seva vida: el seu primer fill, Christophe­r Alexander, que va néixer a l’abril.c

Parella. El 2018 es va casar amb Michael Hope, el seu tercer marit

Mare. En xarxes socials ha compartit moments amb el seu nadó

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain