La Vanguardia (Català-1ª edició)

Autòpsia en viu als Beatles

- Sergi Pàmies

Estrenada a Hulu, la sèrie documental McCartney 3 2 1 és una meravella per als amants de la música en general i dels Beatles en particular. Sis capítols de mitja hora filmats amb criteris d’il·luminació dignes de Lo de Évole i una llarga conversa entre Paul McCartney i el productor Rick Rubin. El primer, com correspon, va vestit de Paul McCartney, amb jaqueta texana, samarreta blanca i el punt just d’actitud antienvell­iment. Rubin, en canvi, fa d’amfitrió amb samarreta, pantalons curts, descalç i una inquietud estètica més pròpia d’un taverner d’El senyor dels anells que d’algú que es preocupa per l’etiqueta. McCartney i Rubin analitzen les cançons dels Beatles amb un afecte i una minuciosit­at deliciosa. Cada detall desmenteix les llegendes urbanes i manté vives les cicatrius de la ruptura final del grup però sense fer-ne sang i amb el dol sàviament assimilat. Les cançons sonen fragmentad­es, descobrint cada pista de l’enregistra­ment amb un detall que fascina perquè es pot aplicar a la passió per qualsevol ofici. De quina manera la química entre els quatre components dels Beatles va millorar cada cançó i amb quina intuïció i alegria van saber integrar qualsevol accident o peripècia de l’atzar a les lletres i melodies. La importànci­a monumental de George Martin i la reivindica­ció de Ringor Star, tantes vegades menystingu­t. Visualment, els capítols són limitats i reiteratiu­s però, sumats, formen el privilegi d’una classe magistral inoblidabl­e.

L’actitud de Rubin, que ha produït multitud de grans grups de rock, és de devoció i respecte. Però té la curiositat justa perquè la conversa avanci i McCartney acabi revelant anècdotes i detalls. Rubin sembla el xef pantagruèl­ic d’una cuina que fuig de la sofisticac­ió innecessàr­ia i que defensa les receptes essencials a través d’una taula de so que s’acaba convertint en el tercer personatge de la història. Descobreix­o, per exemple, que Yesterday li va venir mentre dormia. I també que aleshores les cançons i les melodies havien de ser senzilles i fàcils de recordar perquè no hi havia instrument­s per enregistra­r-les i McCartney no sabia escriure música. És fascinant imaginar un món en què la selecció natural de la memòria depenia de la simplicita­t del que havíem de recordar.c

LA BELLESA DE LA SIMPLICITA­T.

[2.xf3 xf3] i l’amenaça xh2 decideix la lluita. El blanc va abandonar. Twitter @illescasmi­guel YouTube: ChessFM

amb l’A2, donarà una arrastrada amb l’A4 i jugarà un altre cor. Només li restarà guanyar qualsevol volta, descartar l’últim cor de la taula amb el K2, avançar elK i posar en mà a un adversari amb la Q esperant la sortida a fallada i descart o a diamant.

Les mans ocultes: Q65 K95 654 J1097

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain