La Vanguardia (Català-1ª edició)

Justine Bateman, d’‘Enredos de familia’, paeix l’anonimat

L’exestrella de la televisió es dedica a escriure i ha dirigit un film

- GABRIEL LERMAN Los Angeles

Molts encara la recorden interpreta­nt la germana de Michael J. Fox a Enredos de familia, una de les sèries de més èxit dels vuitanta, per la qual va ser nominada a un Emmy i un Globus d’Or. Aleshores Justine Bateman era tan famosa que va protagonit­zar una pel·lícula en què va treballar d’igual a igual amb Julia Roberts i va ser convidada a conduir un episodi de l’icònic programa Saturday night live.

Però quan la sèrie es va acabar, el 1989, i malgrat que va continuar treballant de manera constant durant molts anys, no va poder recuperar mai el mateix nivell de celebritat.

El 1996 va aconseguir un paper important al remake nord-americà de Man behaving badly, però tot es va acabar després de 22 episodis. I si bé no va abandonar mai formalment la carrera d’actriu, les seves aparicions en pantalla es van anar espaiant cada vegada més, a la qual cosa va ajudar que el 2001 es casés amb Mark Fluent, amb qui va tenir dos fills, avui adolescent­s.

Tot i això, la germana gran de Jason Bateman va descobrir la seva nova vocació quan es va posar a escriure el seu primer llibre, Fame: the hijacking of reality (Fama, el segrest de la realitat), que va publicar el 2018 i amb què va rebre comentaris elogiosos del New York Times. “A mi sempre m’havia agradat escriure”, afirma avui l’exestrella televisiva als 55 anys: “En l’adolescènc­ia eren poemes i contes. Però perquè m’adonés que aquest era el camí que havia de prendre calia que se’m tanqués la porta del món de l’actuació”, admet.

Al seu primer llibre la Justine es va posar a parlar del que coneixia molt bé, el cicle de la fama: “Hi ha un inici, un mig i un final”, explica, i afegeix: “Hi ha gent que no arriba mai a la tercera part perquè es manté famosa tota la vida. Jo, en canvi, vaig concloure el cicle complet. Al llibre vaig parlar de quina és l’experiènci­a des de dins i les reaccions que té la gent davant d’això. I també em pregunto per què als Estats Units la fama s’ha posat en un pedestal”.

Després de dirigir un parell de curtmetrat­ges, la inquieta creadora es va trobar amb la idea d’un segon llibre, després de posar el nom al cercador de Google i trobar-se nombrosos comentaris injuriosos sobre com es veia de vella. “L’experiènci­a va afectar la manera com pensava sobre mi mateixa durant molt de temps”, va confessar al Sydney Morning Herald; això va ser el que la va portar a escriure Face: one square foot of skin (Cara: un peu quadrat de pell), que es va publicar als Estats Units a l’abril i en què es declara enemiga de les cirurgies plàstiques i celebra les arrugues de les dones més grans de 50: “He rebut gairebé 1.000 missatges de dones que han respirat alleujades gràcies al llibre, perquè els ha donat força per no fer-se cirurgies per millorar-se la cara”, revela a La Vanguardia, per després afegir: “No m’interessa liquidar la indústria de la bellesa ni canviar com reacciona la gent, però sí que puc dir que cada vegada que algú menysprea el rostre envellit d’una persona en realitat està demostrant les pròpies insegureta­ts sobre la seva aparença. Això no és una campanya, però quan em van atacar per la meva cara a internet vaig haver de calmar aquelles pors irracional­s que sempre vaig portar amb mi per després adonar-me que el que és erroni és la creença en la societat que les cares de les dones de certa edat han de ser corregides. D’això parla el llibre, i potser qui el llegeixi s’aconseguir­à treure aquest complex de sobre”, suggereix l’autora.

A més, Bateman s’ha llançat a una nova aventura vital. Ha rodat el seu primer llargmetra­tge com a directora, Violet, que protagonit­zen Olivia Munn i Justin Theroux i que va tenir el debut oficial al prestigiós festival SXSW a Austin, Texas. La història, escrita per ella mateixa, explica la història d’una dona que s’adona que totes les seves decisions estan basades en la por i decideix que ha de canviar. Un bon senyal que està en el camí correcte: fa poc el film va ser adquirit per la distribuïd­ora Relativity Media, que l’estrenarà als Estats Units cap a finals d’any.c

La germana gran de l’actor Jason Bateman es declara enemiga de les cirurgies plàstiques

 ?? GETTY ?? Justine Bateman a la presentaci­ó de Fame
GETTY Justine Bateman a la presentaci­ó de Fame

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain