La Vanguardia (Català-1ª edició)

WALLY FUNK

El 1962 li van negar la possibilit­at d’anar a l’espai perquè era dona; ara és la persona més gran que hi ha anat

-

a la institució.

Aleshores les 13 originals ja no eren considerad­es aptes per edat, però, tot i això, Funk es va continuar esforçant per entrar a l’agència en totes les convocatòr­ies, obsessiona­da a volar a l’espai com a objectiu vital. Dimarts passat, en una conferènci­a després de l’exitós viatge amb Jeff Bezos, Funk va explicar: “He esperat molt temps aquest moment, entrenant-me com a astronauta per tot el món (a Rússia, els Estats Units...), i sempre he superat els nois en el que feien perquè sempre era més forta i ho feia tot per mi mateixa”.

Al llarg de la seva carrera com a pilot, Wally Funk ha sumat 19.600 hores de vol i ha ensenyat més de 3.000 estudiants a volar. A més a més, ha estat la primera dona investigad­ora de seguretat aèria de la Junta Nacional de Seguretat en el Transport dels Estats Units, la primera instructor­a de vol civil a Fort Sill, Oklahoma, i la primera inspectora de l’Agència Federal d’Aviació.

“Quan hi he pujat aquest matí, el soroll no era tan fort com m’esperava. Hem continuat pujant i he vist la foscor. Em pensava que veuria el món, però no érem prou amunt –va declarar Funk després de complir la seva anhelada meta–. M’he sentit genial; estava reclinada i me n’anava a l’espai”. Ara, lluny de donar per acabat aquest somni espacial, l’astronauta es planteja volar també amb Virgin Galactic, la companyia propietat del multimilio­nari Richard Branson que competeix amb la de Bezos en la cursa del turisme espacial.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain