La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou director del Museu de la Música proposa deixar de mirar només al passat

Jordi Alomar creu que el museu i el Centre Robert Gerhard han d’anar de bracet

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Il·lusionat, sorprès i agraït per haver estat elegit director del Museu de la Música de Barcelona, el mallorquí Jordi Alomar (Inca, 1985) explica a grans trets quin és aquest projecte seu que L’Auditori ha qualificat de “reflexió intel·lectual d’alt nivell”. Un “plantejame­nt de modernitat” que segons Alomar va en la línia de renovació d’aquests anys a L’Auditori.

Aquest músic i musicòleg, que combina investigac­ió, docència i gestió cultural independen­t i que ara és professor d’aquesta matèria a l’Esmuc però a la seva Mallorca natal ha dirigit, per exemple, l’Encontre Internacio­nal de Compositor­s o la Setmana de Música Antiga de la Colònia de Sant Pere, explica que el Museu de la Música necessita incorporar-se a aquest moviment de canvi de L’Auditori. A parer seu això implica actualitza­r el concepte museogràfi­c, de manera que la mirada no es dirigeixi només al passat hegemònic i que el rendiment del contingut del museu, els seus instrument­s i d’altres, no sigui merament expositiu, sinó que, en la mesura possible, participi de l’activitat musical.

A més, parla d’incloure pràctiques tradiciona­ls, tant locals com de fora: “No coneixem i vivim els instrument­s africans, i en canvi tenim tota la referència del cànon simfònic romàntic de tota la vida”, diu. I proposa considerar que no es tracta d’un auditori amb un museu, sinó d’un museu amb un auditori. “Això li dona tot un altre enfocament, com si el concert i la sala fossin elements a disposició”, assegura. “La dinàmica ha de ser d’aportar valor simbòlic des del museu a tota l’estructura de l’auditori, i que reverberi a tota la ciutat i a tot el territori de parla catalana. Jo soc mallorquí, i aquest és un museu de referència”.

Així, el primer dels eixos del seu pla és un museu per al segle XXI. “És hora que les idees d’hibridació, complexita­t i diversitat siguin la maneta de canvi de qualsevol plantejame­nt museogràfi­c i musicològi­c. I de quina manera això es pot entendre des de la democratit­zació cultural”.

En contra de l’opinió d’altres musicòlegs de la ciutat, Alomar creu que el Museu de la Música i el Centre Robert Gerhard de Promoció i Difusió del Patrimoni, que va ser creat per la Generalita­t en l’època en què era conseller Joan Manuel Tresserras, no només poden sinó que han d’anar de bracet.

“Museu i creació van junts. Museu i Centre Robert Gerhard per a mi són el mateix. El Gerhard és l’ens que implementa des de l’acció tot aquest projecte. Un centre neuràlgic de pensament i reflexió és la brúixola. No és un armari de custòdia sinó un impulsor de dinàmiques. Cal recuperar patrimoni en constel·lació amb altres equipament­s del país, però sense quedar-se circumscri­t a la idea de patrimoni: no treballare­m únicament amb autors morts. El treball és viu”, afegeix. I aquí proposa de fer una agenda de treball conjunta amb institucio­ns i centres d’investigac­ió, des de l’àmbit universita­ri, etcètera, que treballen sobre el fet musical i sonor. “Volem impulsar un projecte editorial”, afirma.

I pel que fa a la participac­ió, creu que cal actualitza­r la museografi­a, transforma­r eines i criteris, implementa­r mesures que permetin la interacció, l’aportació per part del visitant. “I repensar els mecanismes d’audioguia, potser amb altres dispositiu­s d’interacció profunda”.c

“El Centre Robert Gerhard no és un armari de custòdia, sinó un impulsor de dinàmiques”, afirma

 ?? L'AUDITORI ?? El musicòleg mallorquí Jordi Alomar a Barcelona
L'AUDITORI El musicòleg mallorquí Jordi Alomar a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain