La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les T de Teatre i La Brutal s’incorporen com a nous socis del teatre Poliorama

S’uneixen a Tricicle, Dagoll Dagom i Annexa, que compleixen 25 anys gestionant la sala

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Aniversari i moltes novetats en clau de relleu generacion­al. El teatre Poliorama, l’únic a banda del Liceu que avui funciona a la Rambla després que les dues sales del Club Capitol s’hagin convertit en un supermerca­t alemany i el gran teatre Principal continuï tancat, arrib als 25 anys sota la gestió de Tricicle, Dagoll Dagom i la productora Anexa. Agrupats en l’empresa 3xTR3S, un nom que, diuen de broma a mitges, “ningú no sap com escriure”. Un quart de segle programant teatre popular de qualitat que celebren incorporan­t dos nous socis a l’empresa. A gent més jove que, subratllen, també fa teatre i se l’estima: la companyia T de Teatre i la productora La Brutal, que encapçala l’actor i director David Selvas.

“Celebrem els primers 25 de la gestió de 3xTR3S –va assenyalar ahir Paco Mir, de Tricicle–, una aventura que va començar l’any 1996, quan Josep Maria Flotats va deixar la sala, que llavors era la seu del Centre Dramàtic de la Generalita­t, per anar a l’emblemàtic Teatre Nacional, a prop dels Encants: suposo que recordeu la broma, un lloc ideal per fer teatre d’antic”. Toni Albaladejo, de la productora Anexa, va afegir que

“llavors la Generalita­t va convocar un concurs per traspassar el Poliorama a la gestió privada i la bona trajectòri­a de 3xTR3S, perquè llavors ja acumulàvem deu anys de gestió del Victòria –que van vendre fa dos anys al Mago Pop–, va ser clau per guanyar-lo”. Des d’aleshores, recorda, han viscut la “disminució d’ajuts, la pujada de l’IVA, crisis diverses i aquesta maleïda pandèmia, però continuem a prova de bombes”.

Anna Rosa Cisquella, de Dagoll Dagom, va recordar que en la primera temporada al Poliorama van programar el que “llavors era una jove promesa, Jordi Galceran, amb Dakota, una comèdia que marcava una línia que volíem tenir de creació del país”. Immediatam­ent van passar per la sala el Pigmalió de Dagoll Dagom, les Criatures de T de Teatre, la Master

class de Núria Espert o la trilogia de Joglars. Aquests 25 anys 394 espectacle­s i 3.615.878 espectador­s. “I coincidint amb l’inici dels nostres segons 25 anys –va remarcar Cisquella–, La Brutal i T de Teatre entren a formar part de 3xTR3S. Són gent de teatre que no veuen la qualitat renyida amb la comerciali­tat. Són més joves i la seva línia d’opinió i creació enriquirà la gestió. Voler continuar és continuar renovant, buscant noves fórmules”.

Daniel López-Orós, productor de les T de Teatre, va recordar que la seva companyia ha protagonit­zat cinc muntatges al Poliorama, entre els quals el gran èxit Delicades, que aquests dies represente­n justament al teatre Goya.

David Selvas, de La Brutal, va recordar que ells van entrar al teatre de la Rambla amb La importànci­a de ser Frank i que abans de la pandèmia tres de les companyies que ara gestionara­n el teatre

–La Brutal, Dagoll Dagom i T de Teatre– ja es van buscar per muntar el musical T’estimo si he begut, basat en textos d’Empar Moliner, i “l’aventura va funcionar”.

Justament T’estimo si he begut, que no es va poder estrenar a causa de la pandèmia, serà l’aposta principal del Poliorama aquest any, d’octubre a gener. Acompanyan­t-la hi haurà la comèdia musical Forever young, que ja va triomfar fa una dècada a la mateixa sala i a què ara Tricicle, que la dirigeix, farà un lífting. Hi haurà més teatre musical: The opera locos, d’Yllana, en què cinc excèntrics cantants lírics –entre ells Antoni Comas– ofereixen un recital mentre es revelen les passions ocultes d’un d’ells.

A més a més, al setembre hi tindrem Juan Echanove protagonit­zant La fiesta del chivo, adaptació de la novel·la de Vargas Llosa. I de la petita sala Flyhard arribarà Ovelles, de Carme Marfà i Yago Alonso, sobre la frustració d’una generació marcada per la crisi. També l’esbojarrad­a adaptació d’El perro del hortelano, de Lope de Vega, a càrrec de Paco Mir, i a la programaci­ó familiar apareixen Les croquetes oblidades, de Clàudia Cedó, que va triomfar a la Beckett parlant de la mort, Bye bye monstre, amb cançons de Dàmaris Gelabert, i Dansa per tutti, de Sol Picó i Edu Pericas.c

“Els nous socis són gent de teatre que no veu la qualitat renyida amb la comerciali­tat”, assenyala Cisquella

‘La fiesta del chivo’, ‘T’estimo si he begut’ o la tornada de ‘Forever young’, a la nova temporada

 ?? MARC NOGUÉ ?? Daniel López-Orós, Toni Albaladejo, Paco Mir, Anna Rosa Cisquella i David Selvas ahir al Poliorama
MARC NOGUÉ Daniel López-Orós, Toni Albaladejo, Paco Mir, Anna Rosa Cisquella i David Selvas ahir al Poliorama

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain