La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Reina Sofia diposita al MNAC tres obres de Miró, Cuixart i Lagar

- TERESA SESÉ Barcelona

‘La Guerra Civil’ L’obra de Celso Lagar mostra els dos bàndols enfrontats

Tercer Miró Oli de Miró de grans dimensions pintat el 1949

El MNAC ha incorporat a les sales de la seva col·lecció permanent un oli de grans dimensions de Joan Miró datat el 1949, quan l’autor va tornar a Barcelona, gràcies a un dipòsit del Museu Reina Sofia, que també ha cedit Omorka ,deModest Cuixart, i La Guerra Civil, de Celso Lagar, obra del 1936 que mostra els dos bàndols enfrontats i els efectes de la contesa sobre la població civil. L’arribada d’aquestes tres obres s’emmarca en un acord d’intercanvi entre els dos museus pel qual el Reina Sofia acollirà un Canals, un Urgell, un Nonell i una escultura medieval procedents de les col·leccions del Museu Nacional. Els dipòsits tenen una vigència de tres anys prorrogabl­es.

L’obra de Miró, que ja es pot contemplar a les sales de la col·lecció permanent, s’afegeix al gran mural ceràmic que va fer l’artista en col·laboració amb Joan Gardy Artigas per a l’IBM, i un collage fet el 1934, quan després d’“assassinar la pintura” va començar a experiment­ar amb altres tècniques.

Situada en el punt de partida de les sales dedicades a l’art català de postguerra, la nova obra és testimoni tant d’un moment de creativita­t en un context advers en ple franquisme com de la influència de Miró en tota una generació d’artistes més joves amb inquietuds avantguard­istes, especialme­nt en el grup Dau al Set, fundat el 1948.

La pintura de Modest Cuixart, del 1957 i també de gran format, “és fonamental a l’hora d’ensenyar la potència i l’impacte de l’informalis­me a Catalunya”, segons els conservado­rs del MNAC. Omorka , una obra fosca solcada per uns traços radiants que evoquen forces tel·lúriques o còsmiques, és una pintura molt representa­tiva del moment que Cuixart entra en l’abstracció informalis­ta i obté un gran èxit internacio­nal que va culminar amb el primer premi internacio­nal de Pintura de la Biennal de São Paulo el 1959.

L’obra de Celso Lagar (Ciudad Rodrigo, 1891-Sevilla, 1966), pintor expression­ista de la primera generació de l’Esco

la de París, on va residir bona part de la seva vida, ja penja també a les noves sales que acaba d’inaugurar el MNAC sobre l’art del període de la Guerra Civil, concretame­nt en un espai dedicat a les víctimes i al paper de la dona durant el conflicte. Penja al costat del retrat de la miliciana Lina Ódena. L’oli, titulat La Guerra Civil ,inclou diferents escenes, i alguns fragments fan referència a episodis concrets de la contesa, com ara l’exhibició de cadàvers profanats de les monges al convent de les Saleses de Barcelona.c

A canvi aniran al museu de Madrid un Canals, un Urgell, un Nonell i una escultura medieval

c n

c c

 ?? MNARS ??
MNARS
 ?? MNARS ??
MNARS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain