La Vanguardia (Català-1ª edició)

Banderes sense clam

Banderers La desfilada dels esportiste­s va ser encara més tortuosa per la falta de públic

- JUAN B. MARTÍNEZ Tòquio Enviat especial

Els olímpics sempre relaten que quan es posen el vestit de la cerimònia ja senten un pessigolle­ig especial. Una electricit­at que es multiplica quan se situen al túnel de l’estadi olímpic correspone­nt i, amb els llums apagats, a punt de sortir a desfilar, senten el terrabasta­ll que arriba des de les grades, la festa, l’alegria. Ho resumeixen com un dels moments més inesborrab­les de la seva experiènci­a als Jocs. En aquesta ocasió a Tòquio no va ser pas així. No hi havia cors. Ni música especialme­nt eixordador­a. Ni efectes especials destinats a les pantalles del món sencer. Només aplaudimen­ts aïllats de voluntaris i alguns periodiste­s. Aquesta vegada els esportiste­s, per molt emocionats que estiguessi­n, sobretot si per a alguns era el baptisme de foc, no van experiment­ar el mateix.

D’entrada perquè el passeig no va ser al voltant de l’anella atlètica de l’estadi. Per a què, si no hi havia ningú a qui adreçar-se presencial­ment? Amb prou feines recorrien un passadís central, encapçalat­s pels banderers de torn, per saludar la càmera i ningú més. Per connectar amb la resta de la humanitat de manera telemàtica. Ningú no podrà suplir mai la gent en un estadi. Sense ells tot queda reduïtauna­imitaciód’assaiggene­ral, sigui més bonic o més feixuc, que això també va a gustos. Quan va aparèixer Grècia, el primer país sempre perquè van ser els inventors dels Jocs de l’antiguitat, va ser inevitable comparar el moment amb altres cerimònies. I la veritat, ens va caure l’ànima als peus.

Si a Tòquio tot és històric, per la falta de pressentim­ent a les butaques, també ho va ser per ser la primera vegada que dos esportiste­s, un de cada sexe, sortien a l’uníson encapçalan­t totes les delegacion­s en nom de la igualtat entre gèneres, que bona falta fa. En alguns casos tots dos s’aferraven al pal de la bandera. En d’altres, només un.

Pel que fa a Espanya, que va aparèixer al lloc 88 seguint l’ordre alfabètic en japonès (menys en el cas de Grècia), com és ben sabut van ser Mireia Belmonte i Saúl Craviotto els banderers, un duo de justícia amb vuit medalles olímpiques que pengen dels seus colls. Tots dos van subjectar la bandera alhora seguits per uns 100 membres de l’equip espanyol, com els basquetbol­istes Pau Gasol, Rudy Fernández o Sergio Llull.

Entre els banderers es van exhibir esportiste­s més d’excelsa trajectòri­a olímpica però potser no d’enorme popularita­t universal. No hi va haver una Simone Biles, un Kipchoge, una Ledecky o un Kevin Durant. Però sí de reconegut prestigi, com el nedador Laszlo Cech per Hongria, la basquetbol­ista Sue Bird pels Estats Units o les atletes Caterine Ibargüen (Colòmbia) i Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica). Així, durant gairebé dues hores, van desfilar representa­nts dels 206 comitès olímpics participan­ts. Encara que sembli increïble pel que va costar de pair, una mica més curt que altres vegades. Sempre ha estat un etern transitar, però almenys tenia un bri d’emoció.c

Per primera vegada dos participan­ts de cada país, un home i una dona, van ser els estendards, en un missatge d’igualtat

 ?? PETER KLAUNZER / EFE ??
PETER KLAUNZER / EFE
 ?? HANNAH MCKAY / REUTERS ?? Saúl Craviotto i Mireia Belmonte van liderar la delegació espanyola
HANNAH MCKAY / REUTERS Saúl Craviotto i Mireia Belmonte van liderar la delegació espanyola
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain