La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un judoka algerià es retira per evitar combatre contra un israelià

Boicot “La causa palestina és més gran que els Jocs”, va adduir

- T. LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Els Jocs de Tòquio ja han conegut el primer cas de boicot polític: un judoka algerià s’ha negat a competir contra un rival israelià per la causa palestina. La negativa de Fethi Nurine, número 31 del rànquing mundial, a combatre a la pròxima ronda contra Tohar Butbul, setè del món, ha portat l’algerià a retirar-se de la competició de la categoria de 73 kg.

Nurine, de 30 anys, va explicar a la televisió algeriana que preferia fer costat a la causa palestina que no pas competir en els Jocs contra un israelià. Curiosamen­t, l’algerià no s’havia d’enfrontar a Butbul –ja classifica­t– fins a la segona ronda, ja que prèviament havia de vèncer el sudanès Mohamed Abdalrasoo­l dilluns. Nurine s’ho va estalviar i passa el sudanès.

“Treballem molt per arribar als Jocs, i la notícia va ser un xoc, un tro. La causa palestina és més gran que tot això”, va comentar l’algerià, que va especifica­r que la seva decisió era definitiva i que no es volia “embrutar les mans” combatent amb el rival israelià.

També l’entrenador algerià, Amar ben Iaklif, donava suport a la decisió de Nurine. “No vam tenir sort en el sorteig. Ens va tocar un rival israelià, i és per això que ens havíem de retirar. Vam fer el que calia”, expressava el preparador en mitjans del seu país.

No és la primera vegada que Nurine renuncia a una competició per motius polítics, per no haver-se d’enfrontar a un rival israelià. En el Mundial de judo 2019, també celebrat a Tòquio, el judoka algerià es va negar a lluitar amb el mateix contrincan­t, Butbul. Nurine no ha ocultat a les xarxes socials el seu compromís amb la causa palestina posant amb la seva bandera.

Diversos països àrabs, entre els quals Algèria, no tenen relacions diplomàtiq­ues amb Israel, que consideren una potència d’ocupació del territori palestí. És per això que esportiste­s d’Algèria, l’Iran o Egipte, principalm­ent, es neguen a competir contra israelians.

Per exemple, la Federació Internacio­nal de Judo va sancionar amb quatre anys de prohibició l’Iran (càstig que expira el 2023) perquè un judoka va ser obligat a no combatre contra un israelià. En els Jocs de Rio 2016 el COI va enviar a casa el judoka egipci Islam el-Xehabi per haver-se negat a donar la mà a l’israelià Or Sasson després de perdre.c

 ?? IJF ?? L’algerià Nurine, de blau, en un combat al Mundial 2021
IJF L’algerià Nurine, de blau, en un combat al Mundial 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain