La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les pernoctaci­ons al juny, un 62% menys que el 2019

Els hotels mitiguen en part el cop amb viatgers nacionals

-

lions d’abans de la pandèmia. Només tres de cada deu visitants eren estrangers. Catalunya a més va ser la tercera destinació per nombre de pernoctaci­ons, a l’acumular el 15,3%. El van superar Andalusia (20,6%) i les Balears (17,2%).

Al juny estaven oberts 12.800 hotels a tot Espanya. Suposa dos de cada tres dels establimen­ts registrats per l’INE. Als hotels que van decidir obrir l’ocupació va ser del 40%, mentre que dissabtes i diumenges van assolir la meitat de les places ofertes.

Les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a deixen clar que, en l’encara molt disminuït turisme estranger,

Abans de la cinquena onada, els alemanys eren els estrangers que més nits van passar a Espanya

l’oxigen va provenir el sisè mes de l’any del mercat alemany (gairebé el 30% de les pernoctaci­ons les han realitzat viatgers d’aquest país). Un impuls que ara es torna a veure enfosquit per la decisió d’Alemanya, feta pública ahir, d’incorporar Espanya a la llista de zones de màxim risc i, per això, tornar a exigir quarantena de deu dies als no vacunats i als que no puguin demostrar que han passat la malaltia. La segona nacional amb més pes són els francesos (14,5% de les pernoctaci­ons). En canvi, l’estadístic­a confirma la desaparici­ó dels visitants anglesos, el principal mercat en temps precovid, amb només un 4,6%.

Pel que fa a l’ingrés mitjà dels hotels per habitació disponible, al juny passat va arribar als 36,4 euros –davant els paupèrrims 13,6 euros d’un any abans–. Al juny del 2019 eren 68 euros, una xifra que no havia deixat de créixer de forma sostinguda en el mateix mes des d’almenys el 2015.

Com era d’esperar, el balanç del primer semestre de l’any al sector és desolador. Entre gener i juny, acumulen 33,7 milions de pernoctaci­ons, per sota dels nivells del 2020 i tot, amb 44,1 milions gràcies a uns dos primers mesos de l’any no afectats per la pandèmia. Fa dos anys, en el primer semestre es van acumular 149,5 milions de pernoctaci­ons.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain