La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inversió pública en sanitat es va reduir a la meitat abans de la covid

L’IVIE avisa que la menor dotació va agreujar els problemes de congestió hospitalàr­ia

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

Durant els anys previs a la pandèmia la inversió pública en sanitat a Espanya es va reduir a la meitat, segons els càlculs de l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (IVIE). En concret, entre l’any 2011 i el 2018 (últim amb dades disponible­s), la inversió del sector de la sanitat pública a Espanya va caure un 50,7%. Això significa que com a conseqüènc­ia de les depreciaci­ons i el desgast pel pas del temps, en aquell període el valor dels actius de la sanitat pública (edificis, maquinària o tecnologia) es va reduir en un 10,2%. Si tenen menys valor la seva utilitat és inferior.

“Els ajustos prolongats en la inversió pública han reduït, entre altres actius, les dotacions i els equipament­s de serveis sanitaris, la qual cosa ha agreujat els problemes de congestió hospitalàr­ia patits durant la pandèmia, al patir més pressió que altres països pròxims que compten amb més dotacions”, segons sosté l’IVIE a l’informe L’estoc de capital a Espanya i les seves comunitats autònomes publicat ahir en col·laboració amb la Fundació BBVA.

“La inversió productiva del sector de la sanitat pública inclou la despesa pública realitzada en construcci­ons no residencia­ls (hospitals, centres de salut, etcètera), equips mèdics, maquinària, actius TIC (hardware, software i comunicaci­ons) i R+D”. afegeix l’informe.

Francisco Pérez, director de l’IVIE, va assenyalar que el comportame­nt analitzat en la inversió pública en el període és molt similar per comunitats autònomes.

Pérez va afegir que l’impacte de la pandèmia sobre la sanitat va ser de tal magnitud que el col·lapse s’hauria produït igualment encara que s’hi hagués invertit més, si bé va matisar que potser els problemes haurien arribat més tard.

A l’informe es destaca que “des del 2013 la inversió pública ha estat la meitat de l’existent el 1995” i precisa que el “retraïment ha estat sever en la inversió en educació i sanitat”.

L’any 2020 el covid va provocar que la inversió bruta a Espanya (privada i pública) baixés un 11,4%, fins a situar-se en 222.654 milions d’euros. La caiguda va superar la que va haver-hi en el PIB (-10,8%) i en l’ocupació (-4,2%). Una manera de mesurar aquesta inversió és posar-la en relació amb el PIB. És el que es coneix com a “esforç inversor”. El 2020, l’esforç inversor va retrocedir fins al 19,8% i va ampliar el diferencia­l amb altres països l’esforç inversor dels quals és més gran, com per exemple França (22,9%), Alemanya (22,1%) o els Estats Units (21%).

La major part de la inversió

Els economiste­s confien que els fons europeus Next Generation siguin una oportunita­t

és privada (el 91% del total). Aquesta és la que més va caure: un 14%. En canvi, la pública va créixer un 6,7% el 2020. Tot i això, l’augment de la inversió pública no va ser suficient per cobrir la depreciaci­ó de les infraestru­ctures i equipament­s ja existents. Si aquella depreciaci­ó és superior a la inversió, els actius públics cada any perden valor i, per tant utilitat.

I això és el que ha passat a Espanya i no només en el cas dels vinculats a la sanitat. L’informe de l’IVIE destaca els baixos nivells de la inversió de les administra­cions en l’última dècada són conseqüènc­ia de les polítiques per controlar el dèficit públic.

El document incideix en l’oportunita­t que suposa l’arribada dels fons europeus Next Generation, destinats a pal·liar els efectes de la covid, per aconseguir a partir de 2021 nivells d’inversió pública que serveixin per cobrir el mantenimen­t de les infraestru­ctures i equipament­s socials actuals i permetin que la inversió neta torni a ser positiva, per ampliar i millorar les dotacions. Francisco Pérez precisa que els fons de recuperaci­ó són una “oportunita­t” perquè el sector públic recuperi la inversió i es freni la depreciaci­ó dels actius.c

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? La pressió hospitalàr­ia es manté alta a Espanya
ANDREU DALMAU / EFE La pressió hospitalàr­ia es manté alta a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain