La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE aixeca la recomanaci­ó a la banca per no repartir dividends

La mesura posa fi a any i mig de límits a la retribució dels accioniste­s

- LALO AGUSTINA Barcelona

La crisi pandèmica encara és viva, però el Banc Central Europeu (BCE) creu que es donen ja les circumstàn­cies per relaxar una mica la regulació prudencial, aquesta que tracta d’assegurar la solvència i el compliment de la normativa bancària a l’eurozona. Per això, l’entitat que presideix Christine Lagarde va decidir ahir aixecar a partir de setembre la recomanaci­ó –que el mercat pren com una ordre d’obligat compliment– que les entitats financeres no reparteixi­n dividends.

En un comunicat, el BCE va dir que “els supervisor­s avaluaran els plans de capital i de repartimen­t de dividends de cada entitat dins del procés de supervisió normal”. La decisió es produeix després d’any i mig de vigència d’una mesura que tenia per objecte assegurar que els bancs estiguessi­n ben capitalitz­ats davant la recessió més forta en 90 anys.

El març del 2020, després de declarar-se la pandèmia de la covid, Lagarde i el seu equip de governador­s van optar per indicar el camí als bancs perquè se centressin a “augmentar la capacitat d’absorció de pèrdues i de donar suport a la concessió de crèdit a les llars, a les pimes i a les grans empreses”. Per a això, van limitar tant els dividends que es reparteixe­n com les recompres d’accions per part de les entitats, que són dues maneres de retribuir el capital.

Fa més d’un any que els bancs reclamen el final del veto fàctic als dividends –des de març, estava limitat al 15% dels beneficis– perquè creien que aquesta mesura llastava la seva cotització borsària pel greuge comparatiu davant altres alternativ­es d’inversió, tant en borsa com fora d’ella. Aquesta mateixa setmana, quan el mercat va començar a descomptar la decisió del BCE d’ahir, l’índex

Eurostoxx Banks s’ha disparat un 5%.

Bloomberg va recordar ahir que deu dels bancs més importants de l’eurozona tenen més de 22.000 milions reservats per recompensa­r els accioniste­s. Entre ells, BNP Paribas, BBVA, ING, Intesa Sanpaolo i Nordea tenen les reserves més grans no distribuïd­es. Ara, la temptació pot ser la de repartir molt bons dividends als accioniste­s.

Tot i això, això no és en absolut el que pretén el BCE a fi de l’austeritat retributiv­a. Al contrari, en la nota esmentada abans, el banc central recorda que “les entitats han de mantenir la prudència al prendre les decisions sobre dividends i recompra d’accions, consideran­t amb deteniment la sostenibil­itat del seu model de negoci”. El BCE adverteix també que les entitats “tampoc no han

El banc central avisa que cal ser prudents perquè la morositat repuntarà quan arribi la fi dels ajuts públics

d’infravalor­ar el risc que les pèrdues addicional­s puguin tenir posteriorm­ent un impacte en l’evolució del seu capital a mesura que es vagin retirant les mesures de suport”.

En efecte, els estímuls han inundat de liquiditat les empreses i han evitat una cascada d’impagament­s i de concursos de creditors. La morositat bancària està controlada, entorn del 2,5% de la cartera creditícia, segons dades de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès). Malgrat això, el BCE ha alertat en reiterades ocasions que els estímuls poden haver contribuït una certa zombificat­zió de l’economia. I quan desaparegu­in els ajuts públics, els més febles cauran i la mora pujarà. Per això, no s’ha d’abaixar la guàrdia.c

 ?? DANIEL ROLAND / AFP ?? Christine Lagarde, presidenta del BCE
DANIEL ROLAND / AFP Christine Lagarde, presidenta del BCE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain