La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estand ara és digital

Dylunio porta les fires al món virtual per superar el cop de la pandèmia i ja li suposa el 20% del negoci

- LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

Va ser un pas inevitable. La pandèmia i la cancel·lació de fires, avui híbrides, va obligar a transforma­r Dylunio, especialit­zada en disseny i construcci­ó d’estands. La firma, amb seu a Barcelona, es va bolcar en digitalitz­ar els espais i fer-los accessible­s des del web. Pujar-los al núvol gairebé centímetre a centímetre, amb vídeos explicatiu­s, fullets virtuals, xats i vistes en 3D dels productes que ofereixen les empreses. Es busca potenciar la interacció i comunicaci­ó, com si s’estigués cara a cara. “Les fires del futur seran híbrides, amb fórmules alternativ­es. Ens hem adaptat aprofitant el know how i buscant una correspond­ència amb el món físic”, exposa Eliseu Sancho, director de Dylunio.

El canvi no és nou per a l’empresa, que té el seu origen en Dodecaedro, una firma fundada per Alejandro Blitstein el 1994 a Buenos Aires. L’empresari –ja deslligat– va portar el projecte a Barcelona amb un soci local el 2003 per créixer al mercat europeu i asiàtic. Amb 18 anys de trajectòri­a i just complint la majoria d’edat, Dylunio acumula 1.000 projectes a 139 ciutats de 43 països. Ha treballat amb grans i petits, com Volkswagen, Total, Codorníu i diversos països a Fitur, sempre “adaptantno­s al client” sense importar els metres quadrats que necessita.

Així, abans del virus es va arribar al màxim de projectes gestionats en un any, prop de 150. “Amb la pandèmia es va parar el món, i continuem en espera que torni la normalitat. Però aquest semestre tornarem amb força i millor que el 2020 perquè les fires es faran”, comenta.

El front digital, que comerciali­tza sota la marca Vyrtual Xperience, suposa avui el 20% del negoci i es busca mantenirlo en el futur, com un “producte complement­ari” del catàleg. Serà una altra pota per recuperar l’activitat, que ha rebut el cop de la pandèmia: dels 5,3 milions d’euros facturats el 2019 es va passar a 2,3 milions l’exercici següent. “Aquest any les xifres són incertes. Estaria bé repetir la xifra de l’any passat, mantenir-se per arribar a un bon 2022”, analitza el directiu.

Un altre factor clau en l’horitzó passa per créixer entre els clients locals. Abans de la pandèmia el 70% dels ingressos venien d’empreses estrangere­s, amb molta presència europea i sobretot d’Alemanya. “La idea és potenciar el nacional, ajudar a internacio­nalitzar”, s’explica.

L’empresa té 12 treballado­rs, encarregat­s del disseny i la direcció de l’obra. “La digitalitz­ació neix del disseny, on érem forts”. La fabricació d’estands corre a càrrec de tercers. Sancho destaca que en tot cas es fa un servei total, gestionant el procés i extres com el marxandatg­e, el càtering o el personal dels estands arreu del planeta.c

L’empresa arriba a la majoria d’edat després de 1.000 projectes a 139 ciutats de 43 països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain