La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Durant el 95% de la nostra història hem portat vides creatives i de lleure”

Tinc 50 anys. Vaig néixer a Sud-àfrica i visc a Cambridge, Anglaterra. Divorciat, tinc parella, 2 fills iungos. Estic desencisat per la pèrdua de fe en institucio­ns com la UE i el retorn al nacionalis­me a petita escala. Hem d’actuar de forma global i ente

-

Què ha après vivint amb els ju/’hoansi? Són una societat descendent d’una línia contínua de caçadorsre­col·lectors que viuen aïllats al Kalahari, Namíbia, des que la nostra espècie va aparèixer. Un mode de vida gairebé inalterat durant prop de 100.000 anys.

I què ha descobert?

Que durant més del 95% de la història de la humanitat, els caçadors-recol·lectors van fer vides de lleure i abundància que els van permetre evoluciona­r. La seva vida no era ni salvatge, ni curta ni desagradab­le.

No és el que ens han explicat.

Fins als anys seixanta hem cregut que els nostres avantpassa­ts van tenir vides molt dures i curtes, i per això la feina i l’esforç es van convertir en el centre de la nostra cultura.

Expliqui’m com passen el temps.

En un lloc molt hostil com el Kalahari els ju/’hoansi treballen unes 15 hores per setmana. Passen la major part del seu temps fent tasques domèstique­s o dedicant-se a l’art, tal com feien els nostres avantpassa­ts.

Mira que bé.

Hem trobat pintures boniques, i tenen tradició musical i oral. La seva dieta és fantàstica amb un esforç molt reduït. La seva economia és la de l’esforç immediat.

No es molesten a emmagatzem­ar menjar? Veuen la natura com un supermerca­t enorme. Moltes societats com els ju/’hoansis, els bambutis o els hadzabes parlen del seu medi com a una cosa plena de generosita­t que els proveeix com si fos una mare que els cuida amb deliciosos fruits i mel.

I hem viscut com ells el 95% de la nostra història?

Sí. En societats igualitàri­es, sense líders, tot es feia des del consens, sense un sistema de poder, homes i dones tenien funcions diferents però un no pesava més que l’altre.

Algun motiu antropològ­ic?

Treballar de manera igualitàri­a i col·lectiva ens va ajudar a millorar com a espècie. És possible que sense el temps lliure que ens van concedir el foc i les eines, els nostres avantpassa­ts no haguessin desenvolup­at el llenguatge. Com els goril·les, haurien hagut de passar fins a 11 hores diàries buscant i mastegant uns aliments difícils de pair.

Fa pensar.

Els ju/’hoansis diuen que acumular és corro

 ?? PRHGE ??
PRHGE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain