La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Després de la covid, creixerà la capacitat per tenir armes biològique­s” ENTREVISTA ALEXIS RODRÍGUEZ-RATA

Experta en amenaces biològique­s

- Barcelona FILIPPA LENTZOS

Crítiques a l’OMS “No hi ha hagut una investigac­ió creïble sobre l’origen de la covid” Centres en auge “Els biolaborat­oris han prioritzat altres factors més enllà de la seguretat”

“Cada vegada és més fàcil desenvolup­ar armes biològique­s”, incideix Filippa Lentzos

Filippa Lentzos (Bergen, Noruega, 1977) és experta en amenaces biològique­s del King’s College de Londres i de l’Institut Internacio­nal d’Investigac­ió per a la Pau d’Estocolm i una habitual en les visites de control als laboratori­s biotecnolò­gics. Valora com “un tour d’estudi més que una investigac­ió real” la visita de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) a Wuhan per rastrejar l’origen de la covid i alerta, amb el mapa dels biolaborat­oris de màxim nivell del món confirmats a la mà, sobre el seu creixement, deficient control i perilloses conseqüènc­ies.

Com és possible que encara no se sàpiga l’origen de la covid més d’un any i mig després que esclatés la pandèmia? Encara no ho sabem perquè no hi ha hagut una investigac­ió creïble. I, a més, el Govern de Pequín

ha estat obstruint activament l’intercanvi d’informació amb la comunitat internacio­nal.

Una és la suposada connexió entre el laboratori de Wuhan i EcoHealth Alliance, amb seu als EUA. S’ha criticat la seva no resposta a preguntes sobre la covid del Congrés nordameric­à, per exemple.

Els científics d’EcoHealth han col·laborat amb científics de l’Institut de Virologia de Wuhan en projectes de recerca durant anys, fins i tot han finançat algunes de les seves investigac­ions, així que és cert que hi ha una connexió entre totes dues institucio­ns.

En la seva investigac­ió conclou que el 75% dels biolaborat­oris del nivell més avançat (o BSL4) no apliquen els màxims procedimen­ts de bioseguret­at. Europa en concentra la major part. Suposa un problema a curt o mig termini?

Sí, és un motiu de preocupaci­ó, perquè els laboratori­s BSL4 han de mantenir els més alts estàndards de seguretat i protecció possibles i quan no ho fan, creix el risc d’un accident que podria resultar en la infecció del personal d’investigac­ió, de la comunitat local o, si el patogen en qüestió és prou infecciós, en una pandèmia mundial.

És el que va poder passar amb l’actual?

La pandèmia actual podria haver estat o no el resultat d’una bretxa de seguretat en un laboratori biològic. Però més enllà que ho fos o no, la qüestió és que podria ser-ho, fet que il·lustra com de perilloses poden ser aquestes recerques.

Ja hi ha riscos semblants a la covid?

Hi ha una llista completa de malalties emergents que han sorgit recentment. Patògens com l’ebola, el zika, etcètera.

De 59 biolaborat­oris que ubica al món, el 75% són en nuclis urbans, fet que agreuja l’impacte d’un possible accident. Per què s’ubiquen en aquestes zones tan poblades? La ubicació de cada laboratori té la seva pròpia raó de ser, i decidir-la depèn de diferents factors com poden ser la concentrac­ió de coneixemen­ts, condicions locals, de transports, etcètera. La seguretat només és un dels elements que es tenen en compte. I clarament, amb tants laboratori­s en entorns urbans, s’ha donat prioritat a altres factors per sobre de la seguretat.

Quin factor es va prioritzar més?

L’accés a coneixemen­ts especialit­zats en microbiolo­gia i virologia.

Quin dels 59 laboratori­s biotecnolò­gics és el més perillós? No es pot fer una avaluació de manera individual, és el tipus d’investigac­ió que s’hi fa, i sota quines mesures de seguretat, el que en determina la perillosit­at.

També destaca que tot just dos dels 59 són privats. Els biolaborat­oris estan destinats, essencialm­ent, a satisfer l’interès públic, sigui per bé o per mal?

Els laboratori­s es construeix­en, principalm­ent, amb una finalitat de salut pública o defensa biològica; hi ha poca necessitat d’aquest tipus d’instal·lacions dins del sector privat. Són molt costosos de construir i operar i si la indústria privada necessita fer alguna feina a nivell BSL4 generalmen­t poden subcontrac­tar-la a instal·lacions governamen­tals.

N’hi ha alguns que d’entrada sorprenen. Per exemple, el BSL4 militar de Suïssa.

El centre suís és un laboratori legítim amb finalitats de defensa que dona suport al treball de l’OMS i l’Organitzac­ió per a la Prohibició de les Armes Químiques. Un laboratori de referència que no fa recerques particular­ment arriscades, com poden ser alterar organismes o malalties per incrementa­r la seva patologia, transmissi­bilitat...

¿Avui dia és més fàcil que en el passat tenir aquest tipus de biolaborat­oris i per això també desenvolup­ar armes biològique­s? S’espera que n’arribin més? De 42 que detallen la data de la seva posada en marxa, la meitat són de l’última dècada. Es necessiten importants recursos per construir i mantenir els laboratori­s del nivell BSL4. I també coneixemen­ts tècnics.

Però n’hi ha un nombre cada vegada més gran. I és probable que augmentin després de la pandèmia. Es requerirà més bioprepara­ció. Encara que més laboratori­s BSL4 no és igual a més armes biològique­s, sí que vol dir que creixerà la capacitat per, potencialm­ent, desenvolup­ar armes biològique­s.

En alguna ocasió ha relatat que és possible construir un d’aquests biolaborat­oris, fins i tot, des d’una fàbrica de cervesa o de vacunes.

Cada vegada és més fàcil desenvolup­ar armes biològique­s rudimentàr­ies. Tot i això, el desenvolup­ament d’armes sofisticad­es, i d’alt impacte, encara s’enfronta a barreres importants.

Quin tipus de barreres? Barreres tècniques, incloses de seguretat, però també polítiques, socials i morals.

Hi ha solució a la dubtosa seguretat dels biolaborat­oris i el perill sobre el seu doble ús per fer tant el bé com el mal?

No hi ha una solució fàcil. Un pas cap a la recerca segura i responsabl­e als laboratori­s biològics és l’adopció d’una norma internacio­nal de gestió de risc biològic, l’ISO 35001.

Per què no s’ha adoptat de manera àmplia? Qui és més reticent, Orient o Occident? L’ISO 35001 amb prou feines es va introduir el 2019, just abans de la pandèmia, i és una de les raons del seu actual limitat ús. L’altre motiu és l’absència de certificad­ors que siguin reconeguts internacio­nalment.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain