La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pell que ‘llegeix’ dades

-

Una camisa, un jersei... o qualsevol altra segona pell capaç de detectar, emmagatzem­ar i llegir informació de l’entorn o del nostre cos i interpreta­r-la. Això és el que permet la primera fibra tèxtil digital que ha desenvolup­at el científic del MIT Yoel Fink, que fa més d’una dècada que investiga en teixits intel·ligents: des de teles que detecten el so fins a les que generen energia gràcies al moviment.

Ara, l’equip de Fink ha aconseguit un avenç significat­iu fent que les fibres tèxtils transporti­n informació digital. Ha creat una fibra de desenes de metres de llargada, amb centenars de xips digitals intercalat­s i una connexió elèctrica contínua que és prou prima per passar a través de l’ull d’una agulla normal i es pot cosir discretame­nt en teles o teixits de llana i que sobreviu almenys 10 cicles de rentat sense trencar-se.

Els científics del MIT van demostrar la funcionali­tat de la seva fibra digital escrivint-hi, emmagatzem­ant-hi i llegint-hi informació, incloent-hi un arxiu amb una pel·lícula curta a tot color i un fitxer de música de 0,48 megabytes, els quals es podrien emmagatzem­ar durant dos mesos sense energia. També van incorporar una xarxa neuronal composta per 1.650 connexions que aporta intel·ligència artificial a la barreja.

Per provar-ne el funcioname­nt, van cosir la fibra intel·ligent a l’axil·la d’una camisa, on va recopilar 270 minuts de dades de temperatur­a corporal de l’usuari. I, mitjançant la intel·ligència artificial, el sistema va ser capaç de “comprendre” la relació entre les dades de suor i les diferents activitats físiques fetes per l’usuari i, amb una mica d’entrenamen­t, va poder determinar en quina activitat estava participan­t en aquell moment amb un 96% de precisió.

Els desenvolup­adors expliquen que aquestes teles digitals en el futur es podrien fer servir per monitorar la salut mitjançant la recopilaci­ó de dades sobre l’organisme i la detecció dels primers signes de malaltia, com ara batecs cardíacs irregulars o deterioram­ent respirator­i.c

 ?? MIT ?? Teixit digital capaç de processar dades
MIT Teixit digital capaç de processar dades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain