La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès s’equivoca

- Jordi Juan Director

La decisió política de la distribuci­ó dels fons Next Generation la tenen els governs dels diferents estats de la Unió Europea. Cada un d’ells repartirà els ajuts segons els criteris que consideri més convenient­s. Qui té la paella pel mànec és l’Executiu central, agradi més o agradi menys, però certament és així, de la mateixa manera que es decideixen les inversions pressupost­àries o les apostes estratègiq­ues per una regió o per una altra.

El Govern espanyol ha convocat aquest divendres tots els presidents de comunitats autònomes per parlar sobre la distribuci­ó d’aquests fons. El lògic és que hi vagin tots. Els presidents del PP ho faran arrossegan­t els peus i amb ganes de boicotejar Pedro Sánchez per l’enfrontame­nt total que hi ha entre el Govern i l’oposició. Però hi aniran. El lehendakar­i Iñigo Urkullu ho decidirà segurament a última hora. A la conferènci­a de l’any passat, celebrada a San Millán de la Cogolla, no pensava anar-hi i s’hi va presentar a última hora quan ja ningú no s’ho esperava perquè el seu Govern va aconseguir assolir amb el de Sánchez un acord sobre el camí del dèficit i la capacitat d’endeutamen­t de les institucio­ns basques. L’únic president autonòmic que no va participar a la cimera va ser... Quim Torra.

Aquest divendres vinent es pot repetir la història amb Pere Aragonès. “Que no ens maregin”, va ser la significat­iva resposta donada ahir per fonts de la Generalita­t davant la possibilit­at d’acudir o no a aquesta trobada. I és que per l’actual Govern, Catalunya no ha d’assistir a fòrums multilater­als perquè planteja la relació amb el Governcent­raldetuatu.Elfetquehi­hagienjocp­artideseco­nòmiques transcende­ntals per al futur de la comunitat catalana no sembla importaral­Governcata­là,quehofiato­talesreuni­onsbilater­alscomla comissió Estat-Generalita­t que se celebrarà la setmana vinent.

Però és un error. Malgrat la raó que pugui tenir per la llista de greuges històrics per incomplime­nts, deslleialt­ats o perjudicis soferts, el Govern hauria de ser-hi. En primer lloc, des d’un punt de vista pràctic, per defensar millor els interessos de Catalunya, i, en segon lloc, per evitar la imatge de prepotènci­a cap a la resta de comunitats. Aragonès s’equivoca. Encara té temps de rectificar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain