La Vanguardia (Català-1ª edició)

La comissió per l’assalt al Capitoli arrenca amb topada entre partits

Pelosi irrita l’oposició nomenant dos republican­s entre els integrants del comitè

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La comissió d’investigac­ió per l’assalt al Congrés dels Estats Units, el 6 de gener passat, arrenca avui marcada per una greu confrontac­ió entre demòcrates i republican­s, que continuen sotmesos a la gran mentida de Donald Trump.

Aquella jornada, després d’encoratjar a la presa del Congrés, Trump va tornar a la Casa Blanca per gaudir per televisió de l’espectacle colpista. Estava tan embadalit amb aquell exercici de culte a la seva figura que no va fer cas dels que li demanaven que ordenés posar fi a l’atac.

Els republican­s van bloquejar al Senat l’impeachmen­t a Trump, que va ser absolt.

L’avui expresiden­t considera que aquell dia hi va haver “un milió de patriotes” (10.000 en realitat), als quals es va arrestar injustamen­t. “Era gent pacífica, hi havia amor a l’aire”, va dir a la Fox fa uns dies.

Aquell amor es va concretar en la construcci­ó d’un cadafal i el crit de “penjar” el vicepresid­ent Mike Pence perquè s’havia negat a bloquejar la victòria de Joe Biden, qüestió en què no tenia potestat. A més d’assaltar el temple de la democràcia com no havia passat mai, hi va haver cinc morts, mig centenar de detinguts (algun ja sentenciat­s) i 140 policies ferits.

Kevin McCarthy, cap de la minoria conservado­ra a la Cambra de Representa­nts, va insistir ahir amb el boicot. Això es deu al fet que la demòcrata Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra Baixa, va bloquejar dos dels cinc legislador­s per a la comissió nomenats per ell. Els congressis­tes Jim Jordan i Jim Banks van votar negar la victòria de Biden en estats clau i són dos dels principals difusors de

Els conservado­rs Liz Cheney i Adam Kinzinger accepten participar en la investigac­ió

la falsedat sobre el frau electoral. Banks va declarar diumenge que Pelosi l’ha vetat per tal d’“encobrir” que ella és la culpable de la bretxa de seguretat al Capitoli, malgrat l’autonomia dels caps policials de la Cambra de Representa­nts i del Senat. Tots dos van ser nomenats per republican­s.

El veto va portar McCarthy a retirar els altres tres legislador­s designats. Però el desafiamen­t de Pelosi ha anat més enllà. Ha aconseguit que la comissió sigui bipartidis­ta. Hi ha inclòs Liz Cheney, republican­a descavalca­da dels seus càrrecs al partit per haver donat suport a la condemna a Trump com a instigador de l’assalt, entre els vuit demòcrates que podia elegir per a aquesta investigac­ió.

I encara va pujar l’aposta escollint Adam Kinzinger, legislador republicà i crític amb el trumpisme, com a integrant de la comissió. La indagació arrencarà amb els discursos de presentaci­ó (a Cheney li pertoca parlar) i la declaració de quatre policies.c

 ?? ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP ?? Activista per la llibertat de Cuba vestida d’estàtua de la Llibertat amb la boca cosida, diumenge davant la Casa Blanca
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Activista per la llibertat de Cuba vestida d’estàtua de la Llibertat amb la boca cosida, diumenge davant la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain