La Vanguardia (Català-1ª edició)

La lluita política va apartar la gestió de la pandèmia

-

Ve de la pàgina anterior ment un missatge en què exhortava “tots els actors a respectar la Constituci­ó”.

Per a tothom està clar que en l’origen de la crisi institucio­nal hi ha una virulenta lluita política entre tres personatge­s: el president, el destituït primer ministre Meixixi i el president del Parlament, Gannuixi. I aquesta crisi té molt a veure amb la gestió de la pandèmia.

La setmana passada, Hixem Meixixi –un tecnòcrata sense partit, com Said– va destituir el ministre de Salut davant un evident caos en els centres de vacunació i als hospitals. Falten vacunes i falta oxigen per als pacients greus; falten també tests. El president Said va decidir llavors posar la gestió de la covid en mans de l’exèrcit, que almenys s’ha desplaçat a les zones rurals fins ara desateses.

Tunísia havia suportat bé la pandèmia durant l’any passat, però ara la variant delta està causant estralls, amb un increment de casos que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut qualifica d’“extremadam­ent preocupant” i una mitjana diària de 200 morts, 204 dilluns passat. D’una banda, sembla evident que es va produir un relaxament de la població pel que fa a l’ús de mascaretes. De l’altra, segons diferents observador­s, la covid ha estat desatesa enmig del xoc polític.

Tunísia no té vacunes i ha hagut de demanar auxili a l’exterior, immunògens i equipament­s, que haurien d’arribar les properes setmanes. Dels gairebé dotze milions d’habitants, poc menys de 900.000 ha rebut les dues dosis, un 7%. Mesos enrere, els tocs de queda i la precarieta­t havien desfermat onades de protestes. No n’era aliena la dramàtica situació econòmica, amb la indústria turística ensorrada a causa de les restriccio­ns de viatge europees. L’economia va caure un 8,8%, segons el Fons Monetari Internacio­nal, i aquest any no es recuperarà. Tunísia aspira a un préstec de l’FMI de 4.000 milions d’euros.

Abans que se sabés la decisió

Les últimes protestes al carrer exigien les mesures que ha acabat prenent el president Said

del president, diverses seus regionals del partit Ennahda havien estat assaltades i incendiade­s diumenge durant manifestac­ions a tot el país, segons va informar l’agència Efe. En aquest sentit, la dissolució del Parlament i la destitució del Govern era una de les demandes populars, i fins i tot entre els partidaris d’Ennahda hi ha els qui donen suport al president. Això explica la celebració als carrers, diumenge a la nit, violant el toc de queda. L’influent sindicat UGTT va subscriure a més en un comunicat els arguments del president.

S’espera que avui Said nomeni un executiu reduït i governi a cop de decret llei. El portal Tunisie Numérique especulava ahir amb quatre noms per a primer ministre, entre els quals Nizar Xari, un home de la ràdio i la televisió que li és pròxim, i el governador del Banc Central, Marwan Abassi, que seria una aposta amb vista a les negociacio­ns amb l’FMI.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain