La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quimeres de la Xina

- Valentín Popescu

D’ençà que els éssers humans van començar a pensar, el món millor –just i igualitari– el van situar a l’altra vida. Però avui dia, a Occident, els idealistes a ultrança s’obstinen a imaginar-se’l a l’abast de la mà sempre que es practiqui un liberalism­e economicop­olític global.

La il·lusió d’una bonança i democràcia universal lliurecanv­ista podria continuar imperant si no fos per Pequín, que s’ha erigit en la segona economia mundial i la major i més completa dictadura de la Terra justament gràcies a les macropolít­iques liberals d’Occident.

La història d’aquest desacord entre l’idealisme mercantil i la realitat del poder intolerant es pot relatar esmentant un seguit d’esdevenime­nts mal compresos. El primer i més important va ser la desaparici­ó del comunisme estalinist­a.

En realitat, va ser la fallida de l’URSS, amb la gerontocrà­cia atrinxerad­a al politburó, la que no es va adonar que la seva economia dirigida des del partit estava agonitzant i no podia competir en la cursa d’armaments empresa pel president dels Estats Units Ronald Reagan. L’estalinism­e va morir per anquilosam­ent i militarism­e, però a Occident es va voler llegir aquest fracàs com un èxit del liberalism­e mercantil sobre la dictadura. Aquesta lectura tenia – i encara hi ha qui creu que el té– l’avantatge que es podia prosseguir amb la rutina; es podia continuar comerciant amb la Xina (productor baratíssim i gran mercat) i sense complicar-se la vida amb confrontac­ions polítiques costoses i arriscades. Ha estat el detente bala lliurecanv­ista davant un gran desafiamen­t: l’economia de mercat acabarà ella soleta ensorrant les dictadures. Washington es va afegir, al decenni dels setanta, a aquesta visió perquè el comunisme xinès encara no l’inquietava i, en canvi, servia per acorralar el Kremlin.

Però el Pequín de final de segle no era l’URSS. Els dirigents xinesos van treure les conseqüènc­ies del col·lapse econòmic i institucio­nal soviètic. Així, van adoptar sense embuts –però sense deixar de controlar-ho tot– una economia de gairebé mercat (lliure iniciativa empresaria­l, però sotmesa al dirigisme global polític) que ha enriquit el país i els ciutadans en tant que el monopoli del poder es va reforçar amb mètodes de la més pura i dura dictadura. Res de monopoli capitalist­a de l’Estat (doctrina de la Unió Soviètica dels anys setanta), però sí a una economia de mercat tolerada per un Estat policial, ultranacio­nalista i cada vegada més antinord-americà .

En resum, la Xina actual ha evitat els errors econòmics i estructura­ls de l’URSS i ha superat l’intervenci­onisme capitalist­a a llarg termini de l’Occident colonialis­ta, concedint préstecs als països en via d’expansió per a les seves infraestru­ctures bàsiques (xarxes viàries, proveïment­s vitals i energètics, assistènci­a sanitària, etcètera), aconseguin­t així una forta dependènci­a dels deutors. D’altra banda, a les grans potències econòmique­s occidental­s –començant pels mateixos EUA– les amenaçava amb crisis financeres d’enorme abast, ja que ha acumulat un altíssim percentatg­e dels seus deutes exteriors.

Vist així, es podria dir que a l’ingenu idealisme d’“a la democràcia pel mercat lliure” el Pequín del segle XXI li ha dit que “...demà m’afaitaràs”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain