La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Cugat encara viu a París

Un parc suburbà evoca el màrtir de Barcelona, Napoleó i Bismarck

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El correu electrònic del nostre interlocut­or a la basílica de Saint Denis, necròpoli dels reis de França, va ser escarit i clar: “Bonjour, no tenim el cap de saint Cucufa”. Mala sort. Hauria estat una bona rematada per a aquesta història, que va començar l’any 303 després de Crist a l’àrea de l’actual Barcelona.

Saint Cucufa és el nostre sant Cugat, originari del nord de l’Àfrica, que va predicar el cristianis­me i va morir martiritza­t. L’imperi romà estava governat per Dioclecià. Segons la llegenda, les seves restes van ser traslladad­es segles després a França. Hi ha notícies que, després del seu pas per Alsàcia, el cap va recalar a la basílica de Saint Denis, al nord de París, l’any 835. Després se’n va perdre el rastre. Almenys a Saint Denis juren que no el conserven. És cert que les relíquies solien tenir una existència agitada durant l’edat mitjana i no portaven incorporat un localitzad­or GPS.

“És una decepció perquè pensàvem que el cap era allà”, comenta Alba Rodríguez, conservado­ra dels museus de Sant Cugat del Vallès, el municipi al nord de Barcelona. “La figura de sant Cugat és molt nebulosa”, admet, i recorda que els monjos –de la ciutat catalana– van contribuir generosame­nt a la llegenda “per legitimar el monestir com a lloc sagrat”. Fins i tot es van inventar la troballa de relíquies.

Malgrat el misteri del cap, el sant va seguir present a la regió parisenca. A finals del segle XII, els monjos benedictin­s de Saint Denis van comprar un bosc una mica més al sud, a cavall dels actuals municipis de Rueil-Malmaison i Vaucresson. Al bosc van construir una capella dedicada a saint Cucufa i van anomenar també així l’estany central. La capella ja no existeix, però el bosc i l’estany sí. Avui és un enorme parc suburbà de 200 hectàrees, amb milers de roures, castanyers i faigs centenaris. Els seus senders són molt freqüentat­s pels amants del jòguing i de la bicicleta. Hi ha fins i tot un club d’aficionats als vaixells en miniatura que van a l’estany per fer navegar les seves boniques joguines artesanals. Els ànecs ja s’han acostumat a compartir l’espai. També les gavines bàltiques que passen allà l’hivern.

El bosc de Saint Cucufa també és conegut com a bosc de Malmaison. L’any 1799 el va adquirir Napoleó Bonaparte, que s’hi va fer construir un palau, el château de Malmaison, perquè fos la seva residència privada. El va cedir a Josefina després del divorci. Allà va viure ella fins que va morir de sobte, el 1814. Josefina, nascuda a l’illa de la Martinica, a les Antilles, havia convertit la finca en un jardí botànic i zoo particular. Al parc encara regna, majestuós, un cedre del Líban que ella i Napoleó van plantar després de la victòria en Marengo.

Després de la derrota a Waterloo, de camí cap al seu exili a l’illa de Saint Helena, Napoleó es va recollir en solitud a Malmaison per reflexiona­r sobre el seu destí i recordar els moments més feliços de la seva vida. El palau el va heretar Eugeni de Beauharnai­s, fill de Josefina. Anys després el va comprar la reina Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies, vídua de Ferran VII, exiliada a França. Ella el va vendre a Napoleó III, net de Josefina.

El bosc de Saint Cucufa/Malmaison va viure el seu últim gran sotrac històric durant la guerra franco-prussiana (1870-1871). Allà es va entaular l’última batalla, el gener del 1871, quan les tropes franceses assetjades a París van provar de llançar una ofensiva cap a Versalles, quarter general dels prussians. A l’actual parc suburbà hi va haver un bany de sang.

França va perdre la guerra i va néixer l’Alemanya unificada, sota la batuta d’Otto von Bismarck. Es va crear el segon imperi alemany, amb Guillem I de Prússia al capdavant. França va haver de cedir-li Alsàcia i Lorena.

Aquella dolorosa derrota del 1871 va generar fortes ànsies de revenja a França, que es van concretar en la Primera Guerra Mundial. El triomf francès en aquella contesa va alimentar,

El cap del sant el van traslladar a París a l’edat mitjana, però després es va perdre el rastre de la relíquia

al seu torn, el desig alemany de revenja: va sorgir Adolf Hitler i va arribar la Segona Guerra Mundial.

El bosc de Cucufa, en honor al sant martiritza­t –els panells del parc l’eleven a la categoria de “bisbe de Barcelona”–, és un exemple de la densitat històrica d’Europa. Cada petit territori té el seu relat mil·lenari, complex i sovint tràgic.

 ?? EUSEBIO VAL ??
EUSEBIO VAL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain