La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès rebutja anar a la conferènci­a de presidents i defensa la bilaterali­tat

La Moncloa afronta la pugna de les comunitats pel repartimen­t de fons europeus

- ÀLEX TORT JUAN CARLOS MERINO Barcelona / Madrid

Tot el que s’hagi de tractar amb Catalunya ha de ser vis-a-vis. Els fòrums multilater­als presencial­s no li fan el pes, si més no els més significat­ius. Aquest el principi pel qual es regeix el Govern respecte a les relacions amb l’Estat. “Que no maregin”, expressen des de l’Executiu català. Valguin els exemples: sí a la comissió bilateral Generalita­t-Estat (per al 2 d’agost) i a la taula de negociació entre governs per resoldre el conflicte català (tercera setmana de setembre); enviament de figures de segona línia al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF, per demà) en lloc del conseller d’Economia, i no a la conferènci­a de presidents (divendres).

Un rebuig amb què, si no hi ha canvis, Pere Aragonès està decidit a assumir riscos. Poden ser elevats. A la conferènci­a de presidents, a Salamanca, s’abordarà l’assignació a les comunitats dels fons europeus, i també hi planarà el debat sobre el nou model de finançamen­t autonòmic.

“La meva previsió és mantenir exclusivam­ent la interlocuc­ió amb el Govern espanyol a través de la relació bilateral i no en l’àmbit de la conferènci­a de presidents”, va advertir ja fa un mes el president de la Generalita­t. Per Aragonès només són útils les relacions amb la Moncloa si són bilaterals. La resta és anar a “fer-se una foto” o anar a fer “de palmeros”, com va afirmar ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. “Per anar-hi a fer-nos una foto, no hi anem”, va dir la portaveu de JxCat, Elsa Artadi.

Quim Torra, al capdavant de la Generalita­t, va fer una cosa semblant. Va rebutjar el fòrum presencial convocat a La Rioja fa un any perquè el va considerar “una foto” i “un besamans”, per la presència del Rei, malgrat haver asseu sistit a totes les cites telemàtiqu­es dominicals prèvies que va convocar Pedro Sánchez durant l’estat d’alarma.

Però el context és diferent. Aragonès se sent en posició de força: Sánchez està obligat a entendre’s amb els independen­tistes si vol tirar endavant els pressupost­os generals de l’Estat del 2022. “Per això, no anar-hi [a la conferènci­a de presidents] no ens hauria de perjudicar, per molt que es parli dels fons europeus”, raonen des del Govern, que ja va fixar el juliol de l’any passat les necessitat­s de Catalunya: 31.000 milions d’euros.

Al Govern central assumeixen que la cita de divendres a Salamanca reobrirà la pugna autonòmica pel repartimen­t de fons europeus i pel debat del finançamen­t autonòmic que volen posar a sobre de la taula alguns presidents que se senten més perjudicat­s pel model actual.

El PSOE, en la ponència per al congrés federal, destaca els criteris de repartimen­t a les comunitats en aquest 2021 dels 8.000 milions d’euros de fons europeus React contra la pandèmia com “un precedent a prendre en considerac­ió” a l’hora d’elaborar el nou model de finançamen­t. Aquests diners extres per reforçar l’educació, la sanitat i els serveis socials, a més de donar suport a pimes i autònoms, es van assignar amb els mateixos criteris de repartimen­t que va utilitzar la Comissió Europea entre els estats membres, i es van acordar “amb consens” al CPFF. Un repartimen­t que, asseguren, va ser “generós i pacífic”. Andalusia, Catalunya,

TONI BATLLORI

Madrid i la Comunitat Valenciana, per aquest ordre, van ser els més beneficiat­s. Presidents autonòmics del PSOE admeten que el repartimen­t de fons contra la pandèmia està sent “més racional” que el model de finançamen­t actual.

El PP, i singularme­nt la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, aprofitarà la cita per confrontar amb Sánchez. El portaveu del PP, l’alcalde José Luis Martínez-Almeida, ja va qüestionar que no hi hagi hagut cites preparatòr­ies. I va criticar que Aragonès s’absenti, però que Sánchez estigui disposat a negociar en la comissió bilateral amb la Generalita­t.c

El PSOE esgrimeix els criteris per assignar 8.000 milions el 2021 a les autonomies com a exemple de “consens”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain