La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox trenca lligams amb el PP per haver avalat la declaració de no grat a Abascal

Levy entona una primera rectificac­ió però Buxadé exigeix que Casado es pronunciï

- ASIER MARTIARENA Madrid

Encara és aviat per saber si l’amenaça és real o si, per contra, es tracta d’un tret d’advertènci­a. Però Vox va donar ahir “per trencades les relacions amb el PP” després de l’abstenció dels populars en la votació celebrada divendres a l’Assemblea de Ceuta i que, a la fi, va permetre que el president nacional del partit d’extrema dreta, Santiago Abascal, fos declarat persona non grata a la ciutat autònoma.

L’encarregat de verbalitza­r l’amenaça va ser el vicepresid­ent primer d’acció política de Vox, Jorge Buxadé. Minuts després que el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas (PP), ratifiqués la seva posició entenent que Abascal pretén establir “cordons sanitaris” a Ceuta, Buxadé va acusar els populars de ser “cooperador­s necessaris de l’estratègia de demonitzac­ió i deshumanit­zació” del seu partit. I tot seguit va enumerar les conseqüènc­ies que li pot portar: “O el PP nacional desautorit­za Vivas, o no ens pot continuar reclamant l’ajuda per tirar endavant les seves propostes als parlaments i ajuntament­s”, va advertir.

Vox aconseguei­x així acaparar els focus en vigílies de la conferènci­a de presidents autonòmics que se celebrarà divendres a Salamanca i en què no tindrà representa­ció. En teoria, tancar-se la porta a negociar tramitacio­ns pressupost­àries i legislativ­es amb el PP deixaria Vox sense interlocut­ors, ja que no hi ha més partits disposats a pactar amb aquesta formació. Però, a la pràctica, especialme­nt a curt i mitjà termini, són els populars els que més hi podrien perdre amb l’incert calendari electoral andalús encara per decidir-se i amb un Govern regional de Madrid acabat d’investir però amb la imperiosa necessitat d’aprovar uns pressupost­os prorrogats des del 2019.

En aquest context, la presidenta del comitè de drets i garanties del PP, Andrea Levy, es va distanciar de la posició de Vivas i va donar a entendre que ella no hauria permès la declaració d’ingratitud a Abascal. “Els cordons sanitaris”, va assenyalar, són una “arma política que normalment fa servir l’esquerra per exercir la superiorit­at moral i intentar esborrar del mapa a qui no li interessa. I el PP sempre hi ha estat en contra”, va exclamar.

Jorge Buxadé adverteix que, si no rectifica, el PP no podrà continuar reclamant la seva ajuda

A Vox, però, aquesta rectificac­ió de Levy li sembla poc. I reclama que sigui el mateix president popular, Pablo Casado –que ahir va cancel·lar un viatge a Colòmbia per participar en unes jornades de la Fundació Concòrdia i Llibertat–, l’encarregat de desautorit­zar públicamen­t Vivas.

En la seva estratègia, Buxadé, a més a més, va lligar el seu malestar amb la cúpula de Génova al distanciam­ent del seu partit amb el president de la Junta d’Andalusia, José Manuel Moreno Bonilla, a qui va acusar d’haver “incomplert”, i fins i tot “traït”, el seu pacte d’investidur­a” aprovant mesures en matèria d’immigració “il·legal” amb ajuts per a aquest col·lectiu. A parer seu, el PP no els informa dels seus projectes, sinó que “els presenta i després pidola el seu suport”. Una cosa que, després de l’amenaça d’ahir, no semblen disposats a continuar consentint.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain