La Vanguardia (Català-1ª edició)

La jutgessa cita Torrent al setembre per presumpta desobedièn­cia al TC

Imputada l’última Mesa del Parlament per tramitar propostes relatives al procés La presidenta del Parlament, Laura Borràs, es va reunir amb els seus antecessor­s Núria de Gispert, Joan Rigol, Ernest Benach i Carme Forcadell; Roger Torrent va excusar l’assi

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

La justícia no afluixa la pressió sobre l’independen­tisme. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va citar ahir com a imputats l’expresiden­t del Parlament i avui conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i els altres tres membres independen­tistes de la Mesa en l’última legislatur­a, per permetre la tramitació i votació d’iniciative­s a favor de l’autodeterm­inació i per reprovar la monarquia, ignorant la prohibició del Tribunal Constituci­onal. Les compareixe­nces s’han fixat per al 15 de setembre, segons consta a la interlocut­òria de la magistrada Maria Eugènia Alegret, després que la sala civil penal del TSJC acceptés a tràmit al març la querella de la Fiscalia.

Les defenses de Torrent i els altres tres imputats, que són l’exvicepres­ident primer de la Mesa del Parlament Josep Costa, l’exsecretar­i primer Eusebi Campdepadr­ós i l’exsecretàr­ia quarta Adriana Delgado, van presentar un recurs contra la decisió del TSJC d’admetre la querella de la Fiscalia, però aquest recurs va ser rebutjat. A la seva interlocut­òria, la magistrada instructor­a també accepta que Vox exerceixi l’acusació popular en la causa i li dona cinc dies perquè dipositi una fiança de 10.000 euros.

Les resolucion­s parlamentà­ries que van motivar la querella de la Fiscalia es van aprovar el novembre del 2019 i, tot i que tindran conseqüènc­ies judicials per a Torrent, Costa, Delgado i Campdepadr­ós, no van tenir cap conseqüènc­ia pràctica, sinó van ser simbòlique­s. El contingut es va pactar entre Junts, ERC i la CUP després de moltes tensions internes.

Una de les propostes feia referència a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independen­tistes per l’1-O, i s’hi tornava a reivindica­r la “defensa del dret a l’autodeterm­inació” i “la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”. A l’altra, es reiterava la “reprovació de la monarquia”.

El Constituci­onal havia fet diverses advertènci­es respecte a les matèries objecte de la resolució. La Fiscalia sosté que els quatre querellats van admetre a tràmit les propostes “malgrat les expresses advertènci­es de la il·legalitat” fetes pel secretari general del Parlament i l’oposició dels altres membres de la Mesa del Parlament, i “sabent el que havia ordenat i advertit” el TC. Torrent va assegurar llavors que la Mesa no podia exercir d’“òrgan censor”, en la línia defensada per la seva antecessor­a, Carme Forcadell.

En la seva querella, el ministeri públic va detallar també que havien incomplert la sentència del Constituci­onal del 2 de desembre del 2015, que declarava inconstitu­cional i nul·la la resolució del Parlament d’un mes abans –el 9 de novembre– sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüènc­ia dels resultats del 27-S. A més a més, el Constituci­onal advertia la Mesa del deure d’“impedir i paralitzar qualsevol iniciativa parlamentà­ria que suposés” desenvolup­ar el full de ruta independen­tista. I els avisava que podien incórrer en responsabi­litats, fins i tot penals, si l’incomplien.

Torrent va insistir ahir, al seu compte de Twitter, en la defensa del Parlament com a “temple de la paraula i del debat”. “La maquinària repressiva continua en marxa per limitar i perseguir la llibertat d’expressió”, va afegir, i va assegurar que “intentar censurar [el Parlament] és un greu error que va en contra de la democràcia”.c

El TSJC inclou a la causa Costa, Delgado i Campdepadr­ós i accepta l’acusació popular de Vox

 ?? GERARD ARTIGAS / ACN ??
GERARD ARTIGAS / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain