La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viatjar és un plaer

- Banyoles

Llevat de rares ocasions, viatjar és un martiri escassamen­t justificat. Òbviament, no em refereixo als que ho fan perquè no tenen més remei, sigui en pasteres o en la business class per a executius. Ni als rics, que es mouen en aquella bombolla de confort que proporcion­en els diners i que fa que tant se’n doni ser a Abu Dhabi com a Santander.

Parlo dels que, amb pressupost­os limitats (encara més en aquests dies negres per a les classes mitjanes), han estat convençuts per alguna ment recargolad­a que desplaçar-se en condicions pròpies de penitents d’un cap a l’altre del planeta és un plaer sibarític, un signe d’estatus i fins i tot una activitat cultural. Qualsevol que hagi vist aquelles legions suoses corrent pel Louvre per fer-se una selfie amb la Mona Lisa entendrà a quina mena de cultura em refereixo.

I, pel que fa al plaer, facin un senzill experiment. Busquin a la xarxa una d’aquelles pàgines per a turistes que recomanen restaurant­s i consultin els de la seva pròpia ciutat. Veuran que no en coneixen cap i que, si els coneguessi­n, no hi posarien els peus ni per error. Això és el que espera a l’incaut en aquells viatges de “si avui és dimarts, això és Bèlgica”.

L’escriptor Keith Waterhouse, un home que prenia cada dia uns quants martinis amb vodka a l’hora de dinar i que va morir als 80 anys, ho tenia clar. “Els turistes són les llagostes del viatge, devorant cultura i patates fregides en proporcion­s anàlogues, creant una indústria de milers de milions de dòlars, però destruint gradualmen­t el que s’ofereix als seus ulls”.

Malgrat tot, quan arriben aquestes dates tornem als aeroports. Aquells llocs on els usuaris són tractats com a addictes al sadomasoqu­isme per treballado­rs mal pagats i aclaparats per jornades extenuants. És la regla d’or del low cost :per viatjar barat no hi ha més opció que la d’abaixar la qualitat dels serveis i organitzar-los com en una colònia de treballs forçats a la vora del Mississipi.

Tant se val amb quanta antelació hi arribem, la nostra cua serà indefectib­lement la més llarga, i al taulell de facturació tan sols hi haurà un sofert empleat contemplan­t-la amb expressió terroritza­da. Després d’un pas humiliant pels arcs de seguretat, entre peücs de plàstic fets servir i una olor de suat penetrant, podrem gaudir d’aquests duty free on els preus superen de bon tros els de qualsevol basar paki de la ciutat. Així fins a l’embarcamen­t, amb els compartime­nts per a l’equipatge de mà plens a vessar i acomodats en seients dissenyats per a gent amb l’alçada d’un hòbbit.

Afegeixin a aquestes amenitats el risc de contagi, els certificat­s de vacunació, passaports sanitaris o el que sigui que es requereixi per a la destinació en qüestió, més la possibilit­at d’acabar confinats en algun hangar de l’aeroport de Londres o de Cancún, i convindran amb mi que, especialme­nt aquest estiu, les úniques opcions assenyades són les de la més estricta proximitat o el balcó de casa. Sempre ens servirà de consol pensar que l’únic exòtic que té un elefant és que no en veiem un cada matí quan anem a treballar.

Però fins i tot la sàvia renúncia a viatjar en aquestes condicions pot resultar inútil i, paradoxalm­ent, potser el millor serà tocar el dos com més lluny millor. Ho dic a l’observar que, refractari­s als meus consells, els turistes han tornat a Barcelona.

Les rodes de les maletes retrunyen per les voreres, i els quioscos de la Rambla exposen aquells objectes que els nascuts aquí no havíem vist mai i que es van tornar típics així que els va comprar el primer xinès. Cosa que demostra que, quan anem de viatge, estem disposats a aconseguir les coses més estrafolàr­ies, sempre que siguin barates.

Fotografie­n el que veuen amb els seus telèfons amb l’única finalitat de torturar els parents i amics (quants a Pequín i Hamburg els hauran de veure a punt de caure de l’estàtua de Colom i lamentaran que continuïn il·lesos!) i demostrar-los –per si hi ha algun escèptic– que ells van ser aquí. Practiquen el botellot al Born per a gaudi dels veïns i arrasen la Barcelonet­a a la més mínima ocasió davant la paciència franciscan­a de la Guàrdia Urbana. Mentrestan­t, bàrmans justiciers preparen les sangries amb què la ciutat se’n venjarà. No sé a vostès, però a mi ja m’estan venint ganes d’anar a París o a Copenhague­n, començar a beure cervesa tèbia i llençar les llaunes per terra.

Els desitjo unes molt bones vacances.c

Potser el millor serà tocar el dos com més lluny millor: els turistes han tornat a Barcelona

per separat. Crec que seria un greu error estètic executar el projecte. Quedaria kitsch.

Lluís Casademont Comalat

 ?? LAURA FÍGULS / ACN ??
LAURA FÍGULS / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain