La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els pagesos van ajudar a frenar la catàstrofe llaurant els camps

-

tificaven la bona nova. L’estabilitz­ació de l’incendi era una realitat. Tot seguit, afegien que no s’ha d’abaixar la guàrdia, que cal mantenir-se a l’aguait. Elena va aprofitar aleshores per agrair i valorar el “sobreesfor­ç” de la ciutadania i dels serveis d’emergència. Quedava enrere una “nit difícil”, en què el núvol causat pel foc havia generat una calor extraordin­ària que va fer témer el pitjor. Per això, al matí, els presents al lloc de comandamen­t ubicat a Santa Coloma de Queralt agraïen la bonança climàtica. Conscients que la treva seria breu, ja que avui torna la calor, els bombers no han relaxat l’activitat.

Molts veïns de les zones afectades coincideix­en a dir que la tragèdia podria haver estat encara pitjor sense la ingent tasca dels pagesos dels pobles afectats, que van respondre sense dubtar a les crides de les autoritats i serveis d’emergència per llaurar els camps i així tallar l’avanç del foc. És el cas de Pep Salvet, un pagès i bomber voluntari de Bellprat que, mentre els bombers controlave­n el foc que amenaçava la seva masia, llaurava els camps per barrar-li el pas. “Jo al camp i ells al bosc vam aconseguir frenar el foc”, explica. El pagès veu indispensa­ble la col·laboració entre els serveis d’emergència i els pagesos: “Entre tots som imparables, i si ens ajuda la pluja, més”. L’exemple de Salvet es va repetir en altres tants punts de l’incendi. No pocs veïns agraïen després a les xarxes socials la feina feta i reivindica­ven la figura del pagès.

Una altra de les queixes del territori, recurrents en aquests casos, apunta a la falta de neteja dels boscos. En aquesta línia es queixa el regidor responsabl­e d’entorn rural de l’Ajuntament

El conseller Ignasi Elena lloa el “sobreesfor­ç” de la ciutadania i dels serveis d’emergència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain