La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Per la Faja de las Olas? Glups, no ho sé pas...”

- ROSA M. BOSCH Refugi de Góriz

Segur que hi voleu anar per la Faja de las Olas? Glups, no ho sé pas, no ho sé pas... Sembla un tram força exigent. Què tal si hi anem per la Fuen Blanca? Sí, teniu raó, el recorregut és més llarg, però menys vertiginós”.

El meu suggerimen­t té poc èxit. Cap seguidor entre les altres sis persones que coincidim a l’alta ruta de Los Perdidos (ARP). La segona etapa, del refugi de Góriz al de Pineta, ofereix la possibilit­at d’esquivar la Faja de las Olas desviant l’itinerari per la Fuen Blanca, un inacabable descens de 1.856 metres a prova de genolls, però més segur.

“La Faja de las Olas és un camí perillós, amb alguns passos molt aeris i exposats; val més evitar-los en cas de mal temps”, s’alerta al cartell informatiu que hi ha al coll d’Arrablo, el punt on es bifurca el recorregut.

La decisió ja es va prendre abans de sortir de Góriz, a 2.200 metres. A la Irene, l’enginyera valenciana; la Cristina, la doctora barcelonin­a, i als quatre amics de Huelva, en Román, en Jaime, en Luis i en Jose els fa més mandra l’eterna baixada que jugar a esquivar esculls d’altura. Els menys experts, com en Luis, per a qui aquesta és la seva primera travessia pirinenca, segueix els consells dels seus companys. Almenys el dia s’aclareix i no hi ha previsió de pluja.

Cap a les set del matí el termòmetre marcava 6,3ºC, i el centenar d’excursioni­stes que van pernoctar del 12 al 13 de juliol en tendes de campanya davant del refugi no ho deuen haver passat gaire bé. El vendaval ha colpejat intensamen­t, i Luis Muñoz, un dels quatre guardes de Góriz, ha deixat clar que avui no és dia per pujar al Monte Perdido, amb 3.355 metres el tercer pic més

Etapa 2 GÓRIZ - PINETA

Mont Perdut 3.355 m

Distància: 12,9 km Desnivell: +602 m / -1.562 m

Editorial Alpina i Google Earth

Particular­s multats per haver llogat a turistes per dies i de manera esporàdica la seva residència habitual rebutgen la revisió de les sancions que acaba d’anunciar el govern de l’alcaldessa Ada Colau. Els afectats asseguren que només van llogar la casa on vivien de tant en tant, que l’Ajuntament de Barcelona els va tractar com si fossin mafiosos profession­als dedicats a l’allotjamen­t turístic il·legal, que no volen cap rebaixa ni descompte de les sancions, sinó que es tanquin definitiva­ment els procedimen­ts i que tota aquesta història que fa anys que els amarga la vida s’acabi una vegada per sempre.

El Consistori va anunciar ahir al matí que rebaixarà les sancions per llogar el pis propi a turistes i que les infraccion­s d’aquests particular­s –que van fer aquesta activitat esporàdica­ment a fi d’apanyar la seva economia

Centenars de sancionats amb 60.000 euros per allotjar turistes a casa exigeixen l’amnistia i que es tanquin els processos

domèstica i que la van abandonar així que ho va ordenar–, es deixaran de considerar molt greus per passar a qualificar-se simplement de greus. I que d’aquesta manera les sancions correspone­nts passaran de sumar 60.000 euros cadascú a tot just 6.000.

La mesura, que entrarà en vigor els pròxims dies mitjançant una altra instrucció municipal, i que també s’aplicarà en les futures actuacions, és un resultat de la pressió de centenars de ciutadans que de sobte es van veure immersos en un infern administra­tiu del tot desproporc­ionat i exagerat. Molts ja van veure el compte bancari embargat, i els seus modes de vida i tots els seus plans en perill. La seva reacció era previsible.

“Aplaudim la rectificac­ió del govern de l’alcaldessa Colau, ens sembla una bona notícia, un pas endavant –diu la portaveu de l’associació d’Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament de Barcelona i Airbnb (Acaba), una entitat que aplega més de dos-cents afectats per aquesta història–. Però a parer nostre aquest pas no és suficient. La veritat és que l’Ajuntament ens va multar incorrecta­ment. Fins a l’agost de l’any passat si més no estava prevista la possibilit­at que un habitatge habitual pogués tenir un ús turístic. A més, les nostres sanci

 ??  ??
 ??  ?? 2km
FONTS:
2km FONTS:
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain