La Vanguardia (Català-1ª edició)

Competènci­a alerta del risc de la concentrac­ió de la publicitat en línia

La CNMC denuncia els riscos d’opacitat i altres conductes en un sector en què Google i Facebook absorbeixe­n un 70% dels ingressos

- REDACCIÓ Barcelona

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va donar a conèixer ahir el seu primer estudi sobre el mercat de la publicitat en línia a Espanya, en què alerta dels riscos com ara l’opacitat i altres conductes que poden reduir el benestar del consumidor, i formula una sèrie de recomanaci­ons per millorar la competènci­a i la regulació en aquesta mena de mercats digitals.

La CNMC posa èmfasi en el risc que suposa la concentrac­ió publicitàr­ia de Google i Facebook. L’estudi determina que les dues companyies es van repartir un 70% dels 3.400 milions d’euros d’ingressos que va tenir el sector el 2019. En concret, Google va obtenir més de la meitat dels ingressos i Facebook més del 20% en un mercat que ja suposa més de la meitat de les inversions en publicitat.

El director de promoció de la competènci­a de la CNMC, Joaquín López, va assenyalar ahir que l’informe s’ha elaborat durant més de dos anys i que en aquest procés s’han percebut problemes per a la competènci­a que no passen només a Espanya sinó que són comuns a altres mercats internacio­nals.

La CNMC va posar èmfasi en la falta de transparèn­cia amb què funciona aquest mercat, cosa que reforça el poder de plataforme­s i intermedia­ris que disposen de més informació que els compradors de publicitat. Així mateix, López va remarcar que, a causa de les economies d’escala del sector, la concentrac­ió no tendeix a disminuir, sinó “al contrari”.

La publicitat en motors de cerca general va suposar uns 1.500 milions d’euros, dels quals Google va absorbir més d’un 90%, mentre que la publicitat al display (vídeos, bàners, formats de xarxes socials, publicitat nativa) va generar al voltant de 1.950 milions d’euros, dels quals Facebook, comptant també Instagram, va captar més d’un 40%.

En el subsector del display, l’àrea que creix més és la generada per plataforme­s que venen el seu propi inventari publicitar­i com ara Facebook, Amazon o Youtube i que va generar 1.150 milions d’euros el 2019.

Per la seva banda, l’open display, que engloba els altres editors, com ara diaris digitals, que negocien el seu espai publicitar­i per la seva part amb els anunciants o agències a través d’intermedia­ris i altres plataforme­s, van captar 800 milions d’euros. Les grans plataforme­s també són presents en les tasques d’intermedia­ció per a tercers, on destaca Google, que té quotes d’entre un 50% i un 70%, depenent del tipus de servei.

Tot i això, es va mostrar esperançat pel projecte de llei de mercats digitals que està en elaboració a escala europea perquè es creï un marc supranacio­nal que vigili aquests mercats i doti d’eines més adaptades al context.

A més, va remarcar que les investigac­ions en aquesta matèria són “molt complexes”, i va recordar que n’hi ha algunes en marxa en diferents àmbits. De fet, al juny el Cedro va denunciar Google a la CNMC. En aquesta línia, va destacar que tots els reguladors són “molt atents” a les operacions empresaria­ls i l’adquisició de competidor­s en altres mercats. “Qui té dades, té poder”, va concloure López, per a qui el més eficient seria que les actuacions en aquest camp les duguessin a terme les “autoritats supranacio­nals”.c

 ?? DENIS CHARLET / AFP ?? Entre les dues companyies es van repartir un 70% dels 3.400 milions d’euros d’ingressos que va tenir el sector el 2019
DENIS CHARLET / AFP Entre les dues companyies es van repartir un 70% dels 3.400 milions d’euros d’ingressos que va tenir el sector el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain