La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou protagonis­ta obsessivoc­ompulsiu

- Francesc Puig

El meu interès en el crim és purament acadèmic; no m’agrada embrutarme les mans”, diu l’expert criminòleg Jasper Tempest, protagonis­ta de la nova sèrie de Movistar+ Profesor T, a una exalumna, ara subinspect­ora de policia, quan li demana ajuda després que una estudiant hagi patit una agressió sexual al campus de la Universita­t de Cambridge, on precisamen­t fa classes el professor. La sèrie, que consta de sis episodis, és l’adaptació britànica a càrrec de la ITV de la producció homònima belga, amb tres temporades que fa pocs anys van tenir un destacat recorregut internacio­nal que també la va portar a Espanya gràcies al canal Cosmo.

Ara és l’actor Ben Miller –que va protagonit­zar les dues primeres temporades de Crimen en el paraíso i a qui hem vist més recentment a Los Bridgerton– qui encarna aquest excèntric, impredicti­ble i, alhora, brillant professor de criminolog­ia amb un trastorn obsessivoc­ompulsiu que l’ajudarà a ell i a la policia a resoldre els crims que han quedat enquistats. Un maniàtic i metòdic protagonis­ta que beu de referents literaris, des de Sherlock Holmes fins a Hercule Poirot, i per descomptat també televisius, des de Monk i House fins al Sheldon Cooper de The big bang theory. I fins i tot cinèfils: quan veiem com Jasper Tempest camina sobre dues línies de senyalitza­ció a terra sense sortir-ne és inevitable no recordar la pel·lícula Millor, impossible, el protagonis­ta de la qual (a càrrec de Jack Nicholson) també tenia rutines estrictes a l’hora de caminar pel carrer, entre altres manies i superstici­ons.

En l’arrencada de Profesor T, aquesta persona de tracte difícil i impredicti­ble es veurà obligada a abandonar la seva zona de confort a la universita­t i, en certa manera, a “embrutar-se les mans” quan és requerit per la policia en qualitat d’assessor. Més enllà dels casos criminals a resoldre, potser la part més interessan­t de la sèrie és (pel que sembla fins ara en els dos episodis que s’han estrenat) descobrir com i per què Jasper Tempest ha arribat a ser com és. Perquè rere aquesta façana dura i hermètica també s’hi amaga una persona vulnerable amb un passat traumàtic. A través de flashbacks, l’espectador viatjarà a la seva infantesa i descobrirà com es refugiava en l’ordre per sobreviure a una delicada situació familiar. Aquesta part més dramàtica i menys policial de la sèrie la pot convertir en una producció més atractiva per als espectador­s que busquin més que una sèrie criminal convencion­al.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain