La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estampes del planisme (i XIII)

- Josep Maria Ruiz Simon

El 2011, en plena ressaca de la crisi financera, Colin Crouch va reciclar el títol d’una reputada obra del periodista i historiado­r George Dangerfiel­d sobre la ràpida decadència del vell i poderós partit de David Lloyd George després de la Gran Guerra. El llibre de Dangerlfie­l es titulava L’estranya mort del Partit Liberal (1936), que, com es va veure més endavant, també era un bon nom per a una banda de rock. El de Crouch es deia L’estranya no mort del neoliberal­isme. D’acord amb les variacions introduïde­s en el títol, aquest politòleg britànic sostenia que el que tocava en aquell moment no era narrar com moriria un neoliberal­isme en crisi, sinó el contrari: explicar com era que el neoliberal­isme, a diferència del que molts havien profetitza­t, havia sortit més fort que mai del recent col·lapse financer. Deu anys després, aquest mateix estiu, el molt influent Institut for New Economic Thinking ha penjat un vídeo d’animació al web que anuncia que, per bé que els fetitxiste­s del mercat encara no ho sàpiguen, “el neoliberal­isme ha mort”. Si, com els indicis apunten, aquest anunci no és una fake new, sinó la caricatura d’una tendència marcada per un canvi de valoració del paper de l’Estat en l’economia, es pot rellegir el llibre de Crouch com un assaig sobre una ideologia que el 2011 experiment­ava aquella millora sobtada (parlar del cant del cigne semblaria excessiu) que sovint precedeix el desenllaç fatal.

La relectura del llibre de Crouch des d’aquesta perspectiv­a ofereix vistes interessan­ts. Un element clau en la seva diagnosi era la remarca que el neoliberal­isme realment existent, a diferència del discurs doctrinal en què es legitimava, no tenia tant a veure amb l’establimen­t de mercats lliures com amb la instauraci­ó de polítiques que reforçaven el domini de les grans empreses sobre la vida pública. La teoria neoliberal confrontav­a el neoliberal­isme i el keynesiani­sme com si en l’obra que es representa­va només hi hagués dos actors: els mercats

Per a la supervivèn­cia del neoliberal­isme era important que els actors no fossin una parella, sinó un trio

i l’Estat. Però, en la posada en escena, sempre hi apareixia un tercer protagonis­ta, el poder corporatiu, invisible en el discurs, però amb una gran influència sobre els altres dos. Crouch remarcava la importànci­a del fenomen que els actors no fossin una parella, sinó un trio en la supervivèn­cia del neoliberal­isme.

Aquest fenomen també sembla rellevant a l’hora d’explicar l’actual resurrecci­ó del keynesiani­sme que arriba del braç d’un nou planisme que, a semblança del de mitjan segle XX, permet presentar sota un altre aspecte i conrear amb mètodes diversos la col·laboració públicopri­vada, que és un dels passadisso­s que uneixen el vell i el nou. A diferència del neoliberal­isme, el keynesiani­sme es pot o no es pot conciliar amb el que s’acostuma a descriure com una agenda social progressis­ta. Però les idees dominants solen canviar quan els qui les patrocinen canvien la manera de valorar els diversos mitjans que els poden permetre maximitzar els beneficis.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain