La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid precaritza més l’ocupació al sector logístic

Amb 174.000 treballado­rs, el 24,5% són autònoms

- ROSA SALVADOR Barcelona

La pandèmia ha augmentat el pes del sector logístic en l’economia catalana, fins al 14,4% del PIB, però ha reduït també les seves plantilles i n’ha augmentat la precaritza­ció, segons les dades de l’Observator­i del sector elaborat per l’empresa pública Cimalsa amb la participac­ió de la Generalita­t i experts i empreses del sector.

Així, durant el 2020, el sector va reduir l’ocupació un 1,9%, fins als 174.000 treballado­rs, mentre en va augmentar el percentatg­e que són autònoms, fins al 24,5%, molt per sobre de la mitjana de l’economia catalana.

Segons Isidre Gavin, secretari de Mobilitat del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, l’Observator­i reflecteix els canvis socials i econòmics que ha causat la pandèmia: sectors en els quals treballen empreses grans (com l’automòbil, els derivats del petroli o les grans superfície­s) van reduir amb força les vendes per les restriccio­ns a la mobilitat que va imposar el confinamen­t, mentre que es va disparar un 25,5% l’activitat vinculada al comerç electrònic, que inclou repartimen­t de proximitat i on tenen més pes els autònoms. Així, explica Gavin, en plena pandèmia es va incrementa­r un 8,6% el nombre d’empreses que realitzen activitat postal i de correus, i un 34% el de les que es dediquen a paqueteria i distribuci­ó urbana.

L’estudi de Cimalsa, l’empresa pública que presideix Enric Ticó, destaca que la pandèmia ha consolidat també l’ecosistema de start-ups del sector a Catalunya, format per 351 empreses i que genera ja 3.600 llocs de treball. El 37% d’aquestes empreses són plataforme­s de comerç electrònic, sovint dirigides a vetes de productes o consumidor­s. Les segueixen les dedicades a les ciutats intel·ligents (smart cities, un 7%), al lliurament a l’última milla (6%) i amb pesos similars les de programaci­ó empresaria­l, big data, intel·ligència artificial, urbanisme i robòtica.

L’augment del nombre d’empreses logístique­s i la força de les empreses emergents innovadore­s són dos factors que contribuei­x a l’atomitzaci­ó del sector, reconeix Gavin: de mitjana les empreses catalanes de transport per carretera tenen 2,6 empleats, quan la mitjana espanyola és de 3,3 i en un país com Alemanya és d’11,8 treballado­rs per cada empresa.

Gavin va explicar que l’Observator­i vol convertir-se en un instrument per afrontar els reptes del sector, entre ells la descarboni­tzació. Segons l’estudi, el transport per carretera continua sent molt majoritari (76%), mentre que el ferrocarri­l és l’assignatur­a pendent amb només el 2%. “L’estratègia logística del Govern, que vam aprovar fa un any, prioritza augmentar el pes del ferrocarri­l”, va recordar.c

A Catalunya hi ha 351 ‘start-ups’ del sector logístic, que sostenen 3.600 llocs de treball

Què és la consciènci­a? La facultat que ens permet funcionar en totes les dimensions de l’espai i el temps. Amb el pensament podem anar-nos-en al futur, al passat o imaginar que som a Mart o fins i tot creure en coses que no veiem.

La imaginació és consciènci­a?

N’és una part fonamental. La consciènci­a té sentiments, pensaments, imaginació i intuïcions, totes les altres coses són ment, és intel·ligència, raciocini.

Llavors la consciènci­a és subjectiva.

Sí, íntima i subjectiva, i l’activitat mental intel·lectual és objectiva.

Quina és la base biològica de la consciènci­a?

No en sabem res, de fet els neuròlegs parlen que una persona està conscient o que no té consciènci­a, és a dir: on-off.

Què més en diu la ciència?

Mentre que el cervell funciona amb mecanismes electromag­nètics, la nostra consciènci­a funciona amb mecanismes quàntics; sobre això hi ha moltes investigac­ions.

Algun descobrime­nt remarcable? Segons Roger Penrose, matemàtic i premi

Nobel (2020), i el psicòleg Stuart Hameroff, els microtúbul­s, les unitats més petites del citoesquel­et (responsabl­e de la forma de la cèl·lula i del seu moviment), actuen com a canals per a la transferèn­cia d’informació quàntica responsabl­e de la consciènci­a.

On resideix la consciènci­a?

Hi ha diverses teories, una diu que la consciènci­a no resideix exclusivam­ent al cervell però sí dins del cos; una altra afirma que part de la consciènci­a rau al cor.

Al cor?

El cor és un òrgan que té milers de neurones i moltes connexions. Diverses investigac­ions demostren que moltes persones després de ser trasplanta­des de cor van començar a tenir gustos que abans no tenien, a pensar i sentir coses que abans no sentien.

No són llegendes urbanes?

Un cardiòleg que ho va investigar a fons es va adonar que la major part dels nous records i sensacions que tenien els trasplanta­ts corresponi­en als que havien tingut en vida els donants del cor.

Això és impactant.

Molts científics defensen que part de la consciènci­a podria estar fora de l’organisme.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Un repartidor travessa el carrer Balmes, desert, en ple confinamen­t
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Un repartidor travessa el carrer Balmes, desert, en ple confinamen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain